Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.23 / dotaz č. 165636
Dobrý den,
letos jsem provedla zateplení střechy rodinného domu, mohu dodatečně ještě zažádat o dotaci?
Přeji příjemný den,
Ve zkratce:
Ano, na zateplení střechy rodinného domu (RD) provedené v roce 2023 můžete žádat dotaci i po provedení opatření, pokud plníte všechny předpoklady dané výzvy.
Do úvahy přichází potenciální využití jedné ze dvou výzev:
A) Nová zelená úsporám Rodinné domy, Oblast A - Zateplení, nejpravděpodobněji kategorie Dílčí;
B) Nová zelená úsporám Light, Oblast podpory - zateplení stávajících rodinných domů.
Podrobněji:
V obou případech se musí jednat o RD na území ČR a žadatel o dotaci musí být majitel nebo spolumajitel nemovitosti (se souhlasem ostatních spolumajitelů).
Ad A) Výzva NZÚ je otevřená všem žadatelům. Přijatelná je podpora RD, u kterých bylo před 1.7.2013 alespoň požádáno o vydání stavebního povolení (resp. ohlášení stavby).
Splnit musíte následující 4 parametry:
1) Součinitel prostupu tepla střechy bude v novém stavu max. 0,20 W/(m2K), jde-li o střechu se sklonem od 0° do 45° včetně, resp. max. 0,16 W/(m2K), jde-li o střechu se sklonem nad 45°.
2) Procentuální snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací opatření bude minimálně 10%.
3) Snížení výpočtové hodnoty celkové primárně energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy bude minimálně 10%.
4) Snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy bude minimálně 10%.
Získat můžete 50% způsobilých nákladů (+ případný bonus za Ústecký kraj). V kategorii Dílčí opatření může dotace být až 600 Kč/m2 měněné střechy.
Ad B) Výzva NZÚ Light je otevřená pro specifickou kategorii žadatelů. Žadatel musí mít v daném RD trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň musí plnit 1 ze 2 podmínek: 1) Celá domácnost ke dni podání žádosti a po dobu administrace žádostí musí pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3 stupně; nebo 2) žadatel mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení v dané nemovitosti (není nutné, aby se jednalo o celou dobu).
Získat můžete maximálně 100% z celkových realizačních výdajů. Na zateplení střechy je maximální dotace 120.000 Kč.
Podmínkou je zateplení celé střešní konstrukce nad vytápěnými prostory domů a docílení celkové tloušťky tepelné izolace (včetně stávající) minimálně 300 mm.
S pozdravem
Ing. Michal Černý
Odpovídá:  Ing. Michal Černý - M-EKIS 3M59 Litoměřice, Ing. Michal Černý tisk