Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.23 / dotaz č. 165784
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Rádi bychom provedli kompletní výměnu oken a dveří u rodinného domu, který byl postaven před rokem 1900. Rádi bychom podali žádost o dotaci z programu Oprav dům po babičce, který bude spuštěn od září letošního roku.
Po pročtení dotazů jiných tazatelů mi ale není jasné, jestli lze čerpat dotaci pouze na výměnu oken a dveří, nebo zda je nutné přidat také další opatření. Je vůbec reálné dosáhnout na dotaci bez dalších opatření?

Dobrý den,
program Oprav dům pro babičce vyžaduje splnění několika technických podmínek.
Zejména jde o dosažení předepsané úspory vůči povodnímu stavu, splnění předepsaných hodnot zateplovaných či měněných konstrukcí a dosažení předepsaného průměrného součinitele prostupu tepla.
Tyto podmínky mají šanci splnit objekty, které po dokončení realizace budou kompletně zateplené (nebo jen s malými výjimkami). Tedy fasáda, střecha, podlaha, i výplně otvorů (okna, dveře) budou kvalitně zateplené.

Dílčí zateplení obálky budovy nebo "pouhá" výměna otvorových výplní, přičemž ostatní konstrukce zůstanou bez zateplení, podmínky programu Oprav dům po babičce nesplní.

Vedle Oprav dům po babičce však běží ještě program Nová zelená úsporám Light a "klasická" Nová zelená úsporám.
NZU Light je určena pouze pro důchodce, invalidní důchodce a rodiny pobírající příspěvek na bydlení (+ další požadavky na trvalé bydliště a vlastnictví). Pokud toto splňujete, na výměnu oken dostanete dotaci.
Podání žádosti v NZU light je velmi jednoduché, požadavky jsou pouze na kvalitu nových oken/dveří, ale neřeší se úspora či jiná kritéria.

V klasické Nové zelené úsporám mohou žádat všichni vlastníci rodinných domů, podmínky nejsou tak přísné jako v Oprav dům po babičce (díky více podoblastem podpory. Ale opět s pouhou výměnou oken bude dosažení podmínek problematické. Pokud by se přidalo další alespoň dílčí opatření (zateplení půdy, podlahy apod.), pak by objekt na dotaci dosáhl.

Pokud byste potřebovali více informací, podívejte se na stránky programu www.novazelenausporam.cz.
Přípdaně si domluvte osobní konzultaci v některém ze středisek EKIS.






Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk