Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.23 / dotaz č. 165862
Přeji dobrý den, s přítelem vlastníme starý rodinný dům ještě za komunistů. Každý vlastníme 1/2 a v domě bydlíme, avšak trvalé bydliště tam mám jen já (je potřeba aby před podáním žádosti o dotaci - oprava domu po babičce - měl trvalé bydliště v domě i přítel? Dále jsme v roce 2018 obdrželi kotlikovou dotaci a nyní bychom chtěli dům rozdělit na dvě bytové jednotky a v rámci té druhé zažádali v téže dotaci o tepelné čerpadlo - není to nijak v rozporu? Chtěli bychom provést kompletní zateplení domu, výměnu posledních oken za plastová, zateplit střechu a kompletně udělat střechu novou - výše 1300kc na metr střechy je na její zateplení nebo i novou krytinu - respektive jaká by byla maximální možná výše podpory na střechu 250m2 zateplení + krytina? Dále se chci zeptat je nutné k žádosti předložit energetický štítek? V rámci zateplení bychom chtěli dům i podřezat, jsou i tohle uznatelné náklady a může to být součástí projektu? Také bychom realizovali fve na střechu domu - lze je použít pouze na spotřebu domu v rámci el energie? Co se týče rekuperace - je možné ji realizovat jen v části domu, tzn v jedné bytové jednotce? Dále realizace podlahového vytápění může být také součástí projektu? Dále jsem v podmínkách nikde nevyčetla jak to bude s financováním se zvýhodněnou hypotékou - řeší se až po schválení žádosti? Poslední věcí je voda ze studny, kterou bychom chtěli využívat - dá se to nějak napasovat? Předem moc děkuji za zodpovězení a pomoc.
Dobry den,
vzhledem k rozsahu Vašich dotazů, navrhuji se osobně setkat u nás ve středisku EKIS Mohelnice a vše podrobně probrat, případně mi zavolejte.
Co s e týká Vašeho prvního dotazu na dotační titul Oprav dům po babičce, tak doporučuji počkat na vyhlášení celé výzvy. Dle informací by měla být vyhlášena v září tohoto roku.
Dále pokud hodláte rozdělit jeden RD na dvě bytové jednotky a v minulosti jste čerpali dotaci na nový zdroj tepla, tak nyní už nejde opět čerpat dotaci na ten stejný zdroj tepla.
Co se týká uznatelných nákladů v rámci dotace, tak z Vašeho dotazu není zřejmé o jaký dotační titul budete mít zájem. Pokud je to "oprav dům po babičce", tak doporučuji počkat na vyhlášení a přesné znění celé dotace.
K žádosti bude nutné předložit průkaz energetické náročnosti budovy zpracovaný podle platné legislativy.
Dotaci na instalaci FVE bude možné získat od září opět z dotačního programu NZU.

S pozdravem
Odpovídá:  Ing. Pavel Němec - EKIS Mohelnice TAV Development tisk