Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.23 / dotaz č. 166002
Dobrý den pane inženýre,

bylo by možné využít Vašich zkušeností při dotačním programu "Oprav dům po babičce" ?
Jednalo by se o zateplení pláště a výměnu oken.

Dobrý den,

dotační titul "NZÚ Oprav dům po babičce" je nový dotační titul a je určen pro dotační podporu energeticky úsporných opatření realizovaných na rodinných domech a žádosti k němu budou přijímány od září 2023.

Tento dotační titul "NZÚ Oprav dům po babičce" je případně možno také využít
pro dotační podporu energeticky úsporných opatření realizovaných i na trvale obývaných domech pro rodinnou rekreaci nebo
pro dotační podporu energeticky úsporných opatření realizovaných na komplexně rekonstruovaných rodinných domech rekonstruovaných na základech původního rodinného domu a to při naplnění vyhlášených podmínek (detailněji definováno v kapitole 2.2. vypsaných podmínek)..

Žadatelem o podporu "NZÚ Oprav dům po babičce" může být každá zletilá ekonomicky aktivní fyzická osoba, která je vlastníkem stávajícího rodinného domu, popř. domu pro rodinnou rekreaci dle výše uvedeného.
Podporována jsou opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021.

Žádost o dotaci "NZÚ Oprav dům po babičce" musí povinně obsahovat opatření v oblasti celkového zateplení, k tomuto zateplení lze doplnit další opatření z ostatních oblastí podpory.

Maximální celková výše podpory na zateplení provedená na jednom rodinném domě může být
až 1 000 000 Kč. Do této částky na zateplení se nezapočítávají případné bonusy (viz kapitola 4.5 podmínek).
Z dotace "NZÚ Oprav dům po babičce" je možno dále získat podporu na
výměny zdrojů tepla,
přípravu teplé užitkové vody,
fotovoltaické systémy,
systému řízeného větrání,
využití tepla z odpadní vody,
hospodaření s dešťovou a odpadní vodou,
instalaci stínicí techniky,
zelené střechy,
nabíjecí stanici pro e-mobilitu.
Základní podpora výše uvedených položek (bez bonusů) na tato jednotlivá opatření je omezena na 50 % jejich přímých realizačních výdajů.
Případné dotační bonusy se do podpory na jednotlivá opatření nezapočítávají a jsou připočteny k celkové podpoře, která je součtem podpor na jednotlivá opatření. Celková výše podpory nesmí přesáhnout doložitelné přímé realizační výdaje.

Žadatel je povinen zůstat vlastníkem nemovitosti a mít v ní trvalý pobyt po celou dobu udržitelnosti.

Dotační titul "NZÚ Oprav dům po babičce" jako základní podmínku výslovně požaduje provedení komplexního zateplení celého domu s dosažením předepsaných technických parametrů zateplení a s dosažením úspory dodané a neobnovitelné energie min. 30 % oproti výchozímu stavu.

Úspora energie se dokladuje odborným posudkem obsahujícím jednoduchý autorizovaný projekt, průkaz energetické náročnosti současného stavu budovy, průkaz energetické náročnosti budovy po provedených energeticky úsporných opatřeních a autorizované doložení dosažených technických parametrů a energetických úspor .
Fyzické provedení zateplení se dokládá fotodokumentací, zápisem odborného dozoru v odborném posudku a náklady provedení, které se dokládají nákladově způsobilými fakturami a výše uvedeným odborným posudkem.

Pro vypracování odborného posudku, tj. potřebného rozsahu projektové dokumentace a průkazu energetické náročnosti budovy ( pro výše uvedené dotace NZÚ je obecně nutno provést detailní obhlídku, průzkum stavebních konstrukcí, průzkum stavebně technické infrastruktury a celkové rozměrové zaměření domu (pasportizaci), zejména teplosměnné obálky. Rozsah potřebného zaměření a průzkumů pro vypracování PENB je dán velikostí a členitostí domu a jeho zařízení a zejména faktem, zda je k dispozici použitelná platná projektová dokumentace předmětného domu.

Zateplení a energeticky úsporná opatření by měly být odborně provedeny a musí splňovat legislativně předepsané parametry a požadavky.

Žádost o dotaci "NZÚ Oprav dům po babičce" možno podat před i po provedení zateplení a energeticky úsporných opatření.
Finanční dotace je poskytována ex-post - po provedení, případně je možno požádat a získat i zálohu před realizací.

Dotační titul "NZÚ Oprav dům po babičce" má oproti titulu "NZÚ Rodinné domy" (popisuji níže) motivačně zvýšené dotační příspěvky na jednotlivé položky i příspěvek celkem.


Pro rodinné domy je určena také dotace "NZÚ Rodinné domy“, viz https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/.
Tento dotační titul (na rozdíl od "NZÚ - Oprav dům po babičce" podporuje i jednotlivá dílčí opatření a stavební úpravy pro snížení energetické náročnosti vlastněného rodinného domu a je z něj možno získat i jednotlivě dotační podporu na
položky :
zateplení - a to v rozsahu dílčí, základní nebo optimální, výměny zdrojů tepla, přípravu teplé užitkové vody, fotovoltaické systémy, systémy řízeného větrání, využití tepla z odpadní vody, hospodaření s dešťovou a odpadní vodou, instalaci stínicí techniky, zelené střechy, nabíjecí stanici pro e-mobilitu. Žádosti k této výzvě budou přijímány od září 2023 (příjem stávajícího kola výzvy NZÚ Rodinné domy byl v červnu ukončen). Podmínky pro získání této dotace jsou uvedeny v pokynech "NZÚ RD Závazné pokyny“ .

V případě kombinace výše uvedenou výzvou podporovaných energeticky úsporných opatření je možnost získání dotačních bonusů.

Pro získání dotace na zateplení z "NZÚ Rodinné domy" musí provedená energeticky úsporná opatření splnit předepsané parametry a předepsanou úsporu dodané a neobnovitelné energie min. 10 % (viz. str. 13 dotačních podmínek).
Dosažená úspora energie k titulu zateplení se rovněž dokladuje v odborném posudku autorizovaným průkazem energetické náročnosti současného stavu budovy a následně autorizovaným průkazem energetické náročnosti stavu budovy po provedených opatřeních .
Provedení zateplení a energeticky úsporných opatření se dokládá odborným posudkem, obsahujícím výše uvedené Průkazy energetické náročnosti před a po opatřeních a dále také předepsaným rozsahem projektu provedení zateplení a souvisejících úprav.
Rozsah odborného posudku pro zateplení je uveden v podmínkách na str. 10 – viz https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/.
Obsah odborného posudku pro výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku atd. je podrobně řešen v podmínkách dotace.
Provedení zateplení a energeticky úsporných se dále dokládá vynaloženými náklady realizace. Dotací je možno pokrýt až 50 % nákladů, včetně odborného posudku s předepsanou projektovou přípravou.
O dotaci je nutno požádat elektronicky stanovenou formou a je nutno ji doložit požadovanými podklady. K žádosti je nutno doložit souhlas případných spolumajitelů RD.

Výhodné je využití širšího souboru energeticky úsporných opatření (viz možnosti výše).


Pro případné předběžné stanovení a posouzení přínosu úspor zateplení a uvažovaných případně doporučených energeticky úsporných opatření a využití konkrétní dotačního titulu doporučuji - a je účelné - zpravování návrhu možností energetických úspor - formou poradenství EKIS a M-EKIS, které může zahrnout také speciální konzultace typu „návrh energetických opatření“ (NEO) a to na základě žádosti o vypracování (vypracování je zdarma).
Prostřednictvím EKIS je tedy možno u mě (nebo u jiného Vámi zvoleného specialisty Ekis) zadat zdarma vypracovat výše uvedený návrh energetických opatření (NEO) pro lepší orientaci při rozhodování co a jak realizovat.
Uvedený návrh energetických opatření NEO však neobsahuje detailní konkrétní výpočty a nenahrazuje odborný (energetický) posudek. Slouží ke zvýšení informovanosti pro rozhodování majitele domu o účelném rozsahu zateplení a energeticky úsporných opatření.

S přáním hezkého dne Ing. Jiří Flašar M- Ekis , ES MPO 1410

Poznámka :
Pro rodinný dům je dále určen dotační titul programu "NZÚ Light" na podporu titulem vybraných jednotlivých energeticky úsporných opatření, který je ovšem dle dotačních podmínek určen pouze pro rodinné domy ve vlastnictví seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení, což z kontextu Vašeho dotazu není Váš případ.