Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.8.23 / dotaz č. 166256
Dobrý den,
já jen než bych Vás začal otravovat.
Vaše služby funguji tak, že si Vás pozvu a probereme všechno, jak snížit celkovou spotřebu na RD a jak ušetřit peníze na provozu ?
Já jen abych Vás zbytečně neotravoval
Děkuji
Jan Kolář
1. RD z hlediska nákladů na energie je nutné rozdělit do několika skupin.
- Vytápění - snížení spotřeby je buď otázkou obálky budovy ( fasáda, podlahy přilehlé k zemině. nebo nad nevytápěným suterénem, stropy pod nevytápěnou půdou, nebo šikmé stropy-střecha podkroví. Dále oka a vstupní dveře. Zde se jedná o zateplení a výměnu oken a dveří.
Pokud se bude jednat o změnu dokončené stavby musí nové zateplené konstrukce splňovat bez dotací požadované hodnoty dle ČSN 730540-2/2011.
- Zdroj vytápění je ovlivněn jeho účinností při výrobě tepla což znamená např. že vyrobí tepla 100 kWh ale spotřeba energie, energo-nositele (elektřina, zemní plyn, hnědé uhlí) je
130kWh na měření nebo dodávce uhlí v tunách převedených na výhřevnost. . To znamená účinnost zdroje při výrobě tepla je pouze 70%. Při změně zdroje a nově instalovaných zdrojích je stanovena minimální účinnost 85 %. Tepelné čerpadlo má například topný faktor 3,2 což znamená výpočtovou účinnost 320% tedy snížení spotřeby 3,2x. To samé platí u ohřevu TUV(teplá užitková voda na mytí).
2. Dalším faktorem je osvětlení v RD což dnes znamená výměnu klasického osvětlení za LED diodové zdroje osvětlení kde např. při tkz. svítivosti v luxech klesá výkon např. 100W žárovky například na 10W. To samé platí i u dalších domácích spotřebičů, kde při koupi nových je nutné sledovat štítek energetické náročnosti spotřebiče a porovnat s ostatními i z hlediska ceny.
3,Dále je nutné zvážit zda se budete ucházet při snížení spotřeby energií v oblastech, které jsem uvedl o nějakou dotaci ze SFŽP např. "Zelená úsporám"
Pak je nutné mě kontaktovat, protože je to určitý proces k získání dotací.