Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.23 / dotaz č. 166313
Dobrý den,
Zakoupili jsme byt z 30. let minulého století. V bytě jsou původní špaletová okna. Vzhledem k tomu, že je byt u rušné silnice, řešíme, jak přistoupit k otázce renovace/výměny oken. Rádi bychom docílili co nejlepších zvukově izolačních vlastností. V tuto chvíli nás napadají 3 možná řešení:
1. Okna repasovat - okna nám již prohlédli 2 odborníci a zhodnotili, že jsou v dobrém stavu a je možné je repasovat. Pouze se neshodnou v postupu repase. Jeden by nám navrhoval použití dvojskla, zatímco druhý nám doporučuje dvojité sklo (konexové sklo o hloubce 3mm s měkkou fólií uprostřed) s tím, že dvojsklem by se mohla konstrukce zkazit a toto řešení by prý mělo mít i lepší zvukovou izolaci.
2. Zakoupit nová špaletová okna - zde však máme otazník ohledně kvality oken, jelikož jedinou cenově dostupnou variantou je smrkový lepený hranol a nejsme si jistí, zda bychom si nepohoršili, když teď máme okna z modřínu, které solidně slouží již 100 let. Navíc se jedná o nejvíce nákladnou variantu.
3. Zakoupit eurookna se speciálními zvukově izolačními skly.
Poradil byste nám prosím, jaká by byla dle vašich zkušeností pro nás nejlepší varianta? Jde nám primárně o maximální snížení hluku z rušné ulice a na internetu je spousta protichůdných informací na toto téma.
Moc děkujeme za radu a Váš čas.
Děkujeme na Váš dotaz a v návaznosti odpovídám následující:
Rozhodování mezi stávajícími okny z modřínu a novými okny bude vycházet především z odborného posouzení stávajících oken. Ideální by bylo doplnění vnějších křídel izolačním dvojsklem 6-9-4. Tím by bylo vnější sklo tloušťky 6mm meziskelní mezera 9mm s plastovým meziskelným rámečkem a sklo tloušťky 4 mm směrem dovnitř. Tím ale značně zatížíme vnější křídlo a je otázka zda váhu unesou stávající závěsy.
Vnitřní křídlo bude se sklem 4mm. Mezi rám a křídla je nutné zafrézovat silikonové těsnění Kapro.
Druhou možností je nechat vyrobit nová špaletová okna z lepených hranolů, jehož kvalita odpovídá normě DIN 68 360 pro truhlářské práce. Lepení dřeva odpovídá normě dřeva DIN EN 204, skupina namáhání D4.
Špaletová - kastlová - okna jsou konturována tak, že vnější okna vychází z osvědčeného profilu EURO IV 68, který je pro potřeby špaletového okna zeštíhlen a upraven. Materiál může být lepený smrk nebo meranti popřípadě dub.
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk