Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.23 / dotaz č. 166435
Dobrý den,
chtěl bych se informovat na možnosti čerpat z programu Oprav dům po babičce.
Podmínky jsem si pročetl. Není mě jasná jedna věc.
Dům musím zateplit v té poslední době? Po 1.1. 2021? Pokud byl zateplen dříve, tak se celého programu vůbec nemohu zúčastnit?
V mém případě byl dům byl zateplen rodiči někdy před 20-ti lety. Na to žádné prostředky samozřejmě nechci. Ale je třeba vyměnit některá okna, vstupní dveře do domu. Dělal jsem loni úpravu topného systému a nainstaloval FVE s baterií. Chtěl bych asi udělat zachytávání dešťové vody.
To vše se pod tímto programem dá udělat. Jen nevím, jestli se do něj vůbec mohu přihlásit se starým zateplením.
Děkuji
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.

Program NZÚ Oprav dům po babičce má několik podmínek. Pro vás jsou nejdůležitější asi tyto:
1/ lze hradit opatření provedená po 1.1. 2021
2/ Odborným posudkem musíte prokázat, že:
a) Průměrný součinitel prostupu tepla bude po realizaci zateplení dostatečně malý (čím menší, tím je dům izolován lépe), může být maximálně 70 % doporučené hodnoty (Uem < 0,7 Uem,R). Do tohoto součinitele samozřejmě zahrnete již provedené zateplení. Je ovšem otázka, zda výměnou oken a dveří zlepšíte Uem dostatečně. Podle našich zkušeností to u běžného rodinného domu není možné.
b) S využitím dotace se průměrný součinitel prostupu tepla zlepší o 20 % oproti současnému stavu. Za současný stav asi nelze brát stav před 20 lety, před zateplením. Pokud se bude brát skutečně současný stav, pak opět pouze výměna oken a dveří stačit nebude.

Doporučuji vám zvážit další možnosti zlepšení izolace domu, např. izolaci střechy nebo podlahy. Případně si nechte udělat návrh, co všechno je potřeba provést pro splnění výše uvedených podmínek.
Další podmínky programu najdete v dokumentu „ Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory“
https://novazelenausporam.cz/dokument/3519

Přeji hodně úspěchů v dotačním řízení.
Karel Srdečný