Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.23 / dotaz č. 166566
Dobrý den,

plánuji stavbu RD z vápenopískových cihel v pasivním standartu a již jsem obdržel projektovou dokumentaci. Nejsem odborník, ale v knize detailů mě zarazila jedna drobnost, a sice založení obvodového zdiva u základu s malým odskokem. Moje p. projektatka mi sdělila, že odskok tam musí být ze statického důvodu - že nosná část základových pasů je jen ta vnitřní z vylitého betonu, nikoliv samotné tvárnice. Dle mého, by tento problém elegantně vyřešilo použití polystyrenových tvárnic (*obchodní název), které mi ale p. projektantka nedoporučuje. Mě navržené řešení mi přijde krkolomné zejména při provádění hydroizolace v rozích stavby, resp. provádění zpětného spoje a následné zateplení soklu a stěn pod terénem provádět z EPS o dvou různých tloušťkách. Mnohem elegantnější řešení je uvedeno přímo na Vašich stránkách, kdy vnější strana obvodové zdi plynule navazuje na základový pás. Prosím o Vaše posouzení daného detailu se sdělením, zda a za jakých podmínek by bylo možné použítí tvárnic (*obchodní název) místo běžných betonových tvárnic a současně nepřijíz o dotace NZÚ. Předem děkuji za odpověď.

P.S.: nikde jsem nenašel možnost, jak vložit obrázek, či soubor.
Dobrý den,
ke statickému řešení se bohužel bez znalosti všech souvislostí nemohu vyjádřit.
Při vhodném provedení podkladní železobetonové podlahové desky by, ale umístění vápenopískové tvárnice na hranu mělo být možné. Využití polystyrenové tvarovky v provedení základů je také používané řešení. U vápenopískové stěny je také možnost zakládat na termoizolační tvarovce, která také částečně eliminuje tepelný most.
V případě zájmu Vám mohu nabídnout osobní nebo online konzultaci, kde je možné probrat navrhované řešení v projektové dokumentaci a konstrukčních detailech.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk