Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.8.23 / dotaz č. 166773
Dobrý den,
potřebuji řešit rozúčtování nákladů na vytápění ve starším rodinném domě se 2 oddělenými domácnostmi. Současné vytápění (a ohřev teplé vody) zajišťuje v jedné domácnosti starý plynový kotel a v druhé domácnosti 2 topidla "wafky".

Při plánované výměně starého kotle za nový kondenzační kotel jsme se rozhodli využít ho také pro vytápění druhé domácnosti rozšířením topného okruhu o novou větev se 2 radiátory, Kapacitně to není problém, stavebně také ne, neboť obě domácnosti jsou v úrovni plánovaného připojení oddělené jen cihelnou zdí. Regulace bude ekvitermním regulátorem a termostatickými hlavicemi. Po popsaných úpravách bude původní domácnost využívat energii z kotle stejně jako dříve (pro vytápění a ohřev teplé vody), nově připojená domácnost pouze pro vytápění.

S cílem předejít problémům při rozúčtování nákladů bych chtěl nechat na začátek nové větve hned za zdí instalovat vhodný měřič tepla, např. SIEMENS WFM502-E000H0, který poskytoval relevantní data o spotřebě v kWh. Jedna domácnost (s kotlem a plynoměrem) by uhradila celkové náklady na plyn, z čehož náklady druhé domácnosti by se spočítali proporčně pomocí rozdílu kWh z fakturace a z měřiče tepla.

Je to rozumné řešení nebo existuje nějaký lepší způsob?

S pozdravem,
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Vámi zvolený způsob rozúčtování tepelné energie je pro váš případ vhodný. Ještě musíte zvážit vliv tepelných ztrát v systému pokud máte současně pro ohřev teplé vody instalovanou cirkulaci tepla. pokud není součástí systému, tak rozúčtování bude řešení správně.

Je také dobré si uvědomit, že při rozúčtování větších celků např. bytových domů se kromě přímé spotřeby řeší i vliv umístění místností jednotlivých bytů s ohledem na světové strany či kontakt s exteriérem (střecha, podlaha,..). Pokud jsou tyto vlivy u Vás zanedbatelné více bych se jimi nezabýval.
Pokud by jste se chtěl dozvědět více je to možné z vyhlášky č. 269/2015 Sb. Vyhláška o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk