Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.23 / dotaz č. 167321
Naše společnost vlastní objekt s nebytovým prostorem, ve kterém budou v nájmu dva subjekty. Objekt má vlastní plynový kotel s rozvodem tepla do radiátorů. Teplá voda se ohřívá v elektrickém bojleru. Platby za elektřinu a plyn bude platit naše společnost. Chtěli bychom s nájemci uzavřít smlouvy, dle kterých by platili pouze sjednanou platbu za nájem. Lze takto u nebytů dle platné legislativy postupovat nebo se musí smluvně řešit i úhrada služeb za dodané energie?
Dobrý den,
z krátkého dotazu není úplně jasné, zda vlastník nemovitosti má licenci na prodej tepla nebo ne. Pokud vlastník nemovitosti nemá licenci na prodej tepla, doporučuji přefakturovat náklady na teplo v poměru pronajímané plochy a spotřebu energie na přípravu teplé vody dle počtu osob. Nejlepším řešením je instalovat v pronajímaných prosotrech měřidla na dodávku tepla a teplé a studené vody. Pak náklady spojené s nákupem zemního plynu a elektřiny rozdělit v poměru naměřených hodnot.
Do nájmu bych jako konstantní částku platbu za energie nedával s ohledem, že se tyto náklady mění v závislosti na chování spotřebitelů a klimatických podmínkách.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk