Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.23 / dotaz č. 167656
Dobrý den,
jsme bytové družstvo (jeden vchod z bloku 8 vchodů panelového domu, celkem 8 BD či SVJ). Objekt je dálkově vytápěn, vnitřní rozvody systém Tichelman od roku 1980 (skládá se ze 2 větví, každá pro 4 vchody). Vedení TV prochází garážemi v přízemí sousedních vchodů a pomalu dosluhuje (čím dál tím častější opravy).
Jsme ve stádiu rozhodování, zda se odpojit od centrálního vytápění nebo provést kompletní rekonstrukci vedení TV (to předpokládá souhlas všech BD a SVJ ) .
Naše BD upřednostňuje odpojení od centrálního vytápění (souhlas členské základny) a přechod na samostatnou plynovou kotelnu. Sousední BD a SVJ mají jinou představu - jedno BD plynová kotelna společná pro všechny vchody, SVJ tepelná čerpadla.
Potřebovali bychom poradit:
- z hlediska technických podmínek v místě,
- z hlediska vhodnosti jednotlivých typů vytápění,
- z hlediska cenové výhodnosti jednotlivých řešení včetně provozu, atd.
Předem děkuji za odpověď.


Dobrý den,
problematika odpojení od centrální soustavy zásobování teplem je poměrně složitá, velmi záleží na cenách jednotlivých druhů energie i na investičních nákladech.
V době levnějšího zemního plynu se přechod na vlastní plynovou kotelnu obvykle vyplatil (samozřejmě to nemuselo platit ve všech případech). Nyní to tak jednoznačné není.
Před rozhodnutím, jakým směrem se dále vydat, je potřeba kvalitní analýza, jednak cen jednotlivých médií a zejména investičních nákladů pro jednotlivé možnosti.
Rovněž je potřeba započítat případné náklady na odpojení, které vyčíslí stávající dodavatel tepla.

Doporučuji v první řadě poptat projektanty vytápění, kteří mají s podobným typem projektu zkušenosti.
Dále oslovit dodavatele, kvůli vyčíslení nákladů na jednotlivé varianty (centrální kotelna, lokální kotelny, tepelná čerpadla) a rovněž oslovit stávajícího dodavatele tepla kvůli nákladům na odpojení.
Také bude potřeba prokázat, že přechodem k jinému zdroji tepla nedojde k navýšení energetické náročnosti budovy (prokazuje se průkazem energetické náročnosti pro stav před a po).

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Ostatní
tisk