Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.9.23 / dotaz č. 168453
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máme nárok na dotaci 'Oprav dům po babičce' v případě, že v místě starého domu chceme vystavit nový.
Povolení k odstranění stavby jsme obdrželi již v polovině roku 2020, odstranění čísla popisné proběhlo letos na jaře a stavební povolení jsme získali nyní.
Bude se jednat o dům se 170m2 užitné plochy s energetickým štítkem B, co se týče domu původního, k němu bohužel neexistují žádné dokumentace, jelikož byl cca 200 let starý.

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den,
dotace "oprav dům po babičce" ve svých závazných pokynech tuto možnost neumožňuje.
Tato možnost je u dotace Nová zelená úsporám, kde jsou stejné technické podmínky na stavbu a její zateplení i výše finanční podpory. Rozdílem je, že nemusíte na stavbě mít trvalé bydliště a NZU neposkytuje bonusy na děti.

Pro tuto dotaci je nutné k původnímu domu předložit zjednodušenou projektovou dokumentaci, podle které bude možné vypočítat jeho energetickou náročnost, která se pak porovnává s novým domem. Byť úspora bude značná, jde o formální stránku naplnění požadavků dotace. Předpokládám, že stavební úřad vyžadoval k odstranění domu nějaký projekt, tak je možné využít ten.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Černý - M-EKIS Jičín, Ing. Černý tisk