Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.23 / dotaz č. 168591
Dobrý den, jak mohu získat posouzení EKIS na dotaci "Oprav dům po babičce" .v tom elektronickém formuláři je tato kolonka a je požadován posudek ,
Děkuji, za odpověď.
Dobrý den,

Odborný posudek EKIS je třeba pro dotaci Nová zelená úsporám light, nikoliv Oprav dům po babičce. Pravděpodobně jste udělal chybu buď při výběru dotačního programu, nebo ve zde položeném dotazu (dotační program Oprav dům po babičce nebyl v době položení dotazu ještě spuštěn - až dnes; omlouvám se za zpožděnou odpověď, ale dříve jsem ji z uvedeného důvodu nemohl formulovat).

Pokud potřebujete Odborný posudek pro dotační program Nová zelená úsporám light, kontaktujte napřímo pracoviště EKIS s Vaším záměrem, příslušný pracovník EKIS s Vámi dohodne termín návštěvy domu a po jeho obhlídce zpracuje Odborný posudek (zdarma), ve kterém popíše vhodná opatření. Seznam pracovišť EKIS je k dispozici na https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS .

Pokud se ale skutečně dotazujete na dotační program Oprav dům po babičce, do webové aplikace se vkládá nikoliv posudek EKIS, ale odkaz na systém ENEX (odborník bude vědět, o co se jedná), kam vloží energetické posouzení Vašeho domu příslušný energetický specialista, kterého zpracováním podkladů pro dotaci pověříte. Předesílám, že jde o honorovanou službu, nicméně dotační program Oprav dům po babičce zahrnuje i prostředky pro její úhradu až do výše 50.000 Kč. Seznam energetických specialistů naleznete na https://www.mpo-enex.cz/experti/ . Vyberte specialistu z blízkosti Vašeho domu a oslovte ho se svým záměrem pro vypracování podkladů pro dotaci.

Pro rozlišení obou dotačních programů doplňuji, že Nová zelená úsporám light je určena nízkopříjmovým domácnostem (pobiratelé starobního důchodu nebo invalidního důchodu III. stupně, případně příspěvku na bydlení); Oprav dům po babičce naopak ekonomicky aktivním občanům (vč. pracujících důchodců a matek na mateřské dovolené).

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk