Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.23 / dotaz č. 168799
Dobrý den. Rekontruji starý dům a zajímá mě nová dotace " oprav dům po babičce". Dokázali by jste mi s tím pomoci?
Dobrý den.

Ano, Umíme Vám s tím pomoci, je to na individuální konzultaci. Zde mi dovolte, abych napsal několik obecných pravidel tohoto dotačního programu.

Nárok na dotaci "Oprav dům po babičce" má zjednodušeně každý, kdo vlastní pouze jednu nemovitost určenou k bydlení, rovněž tak členové společné domácnosti nemohou vlastnit žádnou další nemovitost k bydlení navíc. Zároveň se musíte zavázat, že následujících 10 let budete v nemovitosti bydlet, stejně tak ostatní členové domácnosti s výjimkou dětí, kde se předpokládá osamostatnění (nabýt během této doby další nemovitosti můžete). Zároveň musíte být ekonomicky aktivní (zaměstnanecký poměr, OSVČ, dohoda o provedení práce, apod.).

Nárok na tuto dotaci je, když v návrhovém stavu budete mít všechny konstrukce dostatečně zatepleny a okna budou s trojsklem, je jedno, jestli jste udělal v minulosti nebo doděláte v rámci projektu. Bavíme se o izolacích v tloušťkách cca min. 14 až 18 cm izolace na obvodovém zdivu (dle zvolené izolace), cca min. 30 cm izolace ve střeše resp. stropu do půdy, cca min. 10 cm až 12 cm izolace v podlaze na terénu nebo na stropu sklepa, apod. Dotace je vypočítávána dle m2 zateplované konstrukce, pro MSK, odkud pocházíte, je maximum 1,1 mil. Kč na konstrukce, okna a žaluzie. Na tuto maximální částku ale většinou nedosáhnete, neboť konstrukcí, do kterých zasahujete, je méně. K této částce se pak připočítávají další dotace, především na technické systémy, pokud do nich chcete zasahovat nebo je nově instalovat. Dotace pak tvoří max. 55 % z fakturace + bonusy. Za každé nezaopatřené dítě obdržíte bonus 50 tis. Kč. A dotace je vyplácena předem.

Pokud nesplníte podmínky pro babičku (např. vlastnictví jedné nemovitosti), téměř identickou dotaci obdržíte v rámci standardní NZU varianta optimum. Rozdíl je akorát v tom, že nedosáhnete na bonusy pro děti, dotace na projektovou dokumentaci je poloviční (u babičky pro MSK 55 tisíc, u klasické NZU 27,5 tisíce) a dotaci neobdržíte předem, ale zpětně. Jinak v částkách za m2 zateplované konstrukce, ani v nutnosti mít 1,82násobek dotace ve fakturách (aby dotace byla max. 55 %) se dotace neliší.
V rámci standardní NZU můžete také provádět pouze dílčí zateplení - např. se rozhodnete, že chcete pouze zateplit obvodové zdivo a střechu necháte bez izolace. Dotace na m2 je sice nižší, ale pořád se vám vyplatí o ni žádat.

To alespoň stručně, více umíme nabídnout při individuální konzultaci.

S pozdravem,
Petr Neděla.
Odpovídá:  Ing., Bc. Petr Neděla - M-EKIS Kravaře, Ing. Petr Neděla tisk