Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.9.23 / dotaz č. 168800
Dobrý den,
Na rodinném domě předělávám hůru na podkroví, ve kterém budu bydlet se ženou. V přízemním patře, které obývá babička, schází pouze jedno okno na výměnu - ještě letos bude nové, jinak jsou všechna nová i se vstupními dveřmi. Dále bude kompletně nová střecha a nová zimní zahrada za domem. Láká mě solární ohřev vody, jestli by se dal nakombinovat s dotací.
Zateplení domu neřeším zatím.
Chtěl bych se zeptat, jak bych mohl dosáhnout na nějaké dotace?
Dobrý den, děkuji za váš zájem o služby internetové poradny i-EKIS.
Na solární ohřev vody v rodinném domku lze získat dotace v novém podprogramu Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu RODINNÉ DOMY, který se spouští v příštím týdnu. Je možné obecně konstatovat, že na solární ohřev lze získat tyto dotace :
-Solární termický ohřev teplé vody s přitápěním – 60 000 Kč
-Solární termický ohřev teplé vody – 45 000 Kč
-Fotovoltaický ohřev teplé vody – 45 000 Kč
-Tepelné čerpadlo pro ohřev teplé vody – 45 000 Kč

Podrobnější podmínky a informace je možné zjistit na stránkách https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy-standard/, kde se dozvíte vše o podmínkách dotací, kdo může žádat, jak požádat o dotaci a za jakých podmínek získáte dotaci. Další informace a pomoc s výběrem solárního systému a firem se můžete dozvědět na portálu Refsite https://www.refsite.info/ .

Pokud nyní řešíte zateplení půdy a uvažujete o dotacích na zateplení půdy je taktéž možné využít programu https://novazelenausporam.cz/ , ale doporučil bych vám se obrátit na odborníka – energetického specialistu či projektanta, který vám pomůže se stanovením tlouštěk izolantů, které budete používat na zateplení nebo s parametry výplní otvorů, tak abyste se následně mohl ucházet o dotace NZÚ.