Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.23 / dotaz č. 168831
Dobrý den,
zajímá mě jak postupovat při vyúčtování nákladů na el. energii v čistě nebytovém domě. Jedná se o dům, ve kterém je řada samostatných místností, které provozují podnikatelé ke své činnosti. Tyto jednotky nejsou osazeny vlastním měřením, ani nemají podružné elektroměry. Elektřina je tak spotřebovávána ze společných prostor, z jednoho odběrného místa.
Jak tedy následně vyúčtovat náklady na spotřebu? Podle podlahové plochy? Nebo podle počtu osob? Je to řešeno nějakou legislativou, když zákon 67/2013 Sb. použít nelze, neboť se nejedná o dům s byty?

Děkuji.
Přeji hezký den, tak jak jste zmínil, není žádná zákonná ani právní opora jak v tomto případě rozúčtovat el. energii. Je nutné v nájemních smlouvách se všemi nájemníky dohodnout klíč k rozúčtování nákladů na el. energii. Hlavně při rozúčtování nesmí dojít k tvorbě zisku, či ztráty. Je potřeba veškerou náklady za el. energii rozúčtovat do haléře.
Jako vlastník objektu si můžete zvolit klíč k rozúčtování nákladů na el. energii libovolně. Hlavně je nutné, s tím obeznámit nájemníky.
Zda provedete rozúčtování na m2, osobu, instalované spotřebiče, provozní dobu, případně jiný způsob na, který přistoupí všichni nájemníci, aby se dalo provést jednoduché a čitelné rozúčtování nákladů za el. energii.