Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.23 / dotaz č. 168978
Dobrý den, můj dodavatel elektřiny mi nabídl smlouvu na 1 rok do 09/2024 s následujícími cenami: fixní cena 3.690,- Kč VT + NT a 90,- Kč stálý měs. plat. Máme distribuční sazbu D25D, hodnota hlavního jističe před elektroměrem 25 A, způsob připojení 3fázové, předpokládaná roční spotřeba VT 2,59 MWh a NT 4,73 MWh.
Prosím Vás o srovnání této nabídkové ceny s ostatními dodavateli elektřiny na trhu - samozřejmě s přihlédnutím serióznosti některých dodavatelských firem. Je podle Vás tato ceny výhodná? Nebo mají jiní ověření dodavatelé EE cenu nižší?
Děkuji.
Dobrý den,
pokud se jedná o obchodní cenu (cenu za dodávku elektřiny), tak mi přijde částka 3 690 Kč bez DPH za MWh pro distribuční sazbu D25d aktuálně celkem férová. Samozřejmě nyní se lze dostat i na lepší ceny, ale tam už se většinou jedná o dynamické "spotové" produkty nebo produkty s průměrnou měsíční cenou dle obchodování na burze. Aktuálně je burzovní cena elektřiny poměrně níže, než nabízené fixované ceny, ale co se bude dít v zimních měsících těžko předpovídat.
Pokud se tedy jedná o seriózního a stabilního dodavatele a fixace je na jeden rok, přijde mi to rozumné rozhodnutí. Trend by měl být takový, že obchodní cena elektřiny by postupně mohla pozvolna klesat, proto spíše nedoporučuji dlouhodobější fixace. Vývoj cen elektrické energie se však může značně měnit, čehož jsme byli všichni svědky v minulých měsících a letech.
Využít můžete také nezávislý kalkulátor cen energií na stránkách https://kalkulator.tzb-info.cz/

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB