Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.9.23 / dotaz č. 169160
Dobrý den,
plánujeme zateplovat starší dvoupodlažní rodinný dům a změnit částečně zdroj vytápění na tepelné čerpadlo.
Díval jsem se na podmínky dotace Oprav dům po babičce a našel jsem, že po zateplení musí dům spadat do energetický třídy B.
Bohužel kvůli již dříve provedeným opravám na domě nemůžu na stěny dát dostatečnou tloušťku izolace, abych se dostal na požadovanou třídu.
Znamená to potom pro mě tedy, že na tuto dotaci kvůli nesplnění energetická třídy nedosáhnu nebo tomu tak není a našel jsem špatný výklad této podmínky?

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
dotace Nová zelená úsporám - Oprav dům po babičce je určena převážně pro komplexní renovace.
Je nutné splnit podmínky v tabulce 3 – Požadované parametry v oblasti A – zateplení v závažných pokynech (odkaz zde: https://novazelenausporam.cz/dokument/3519).
Je nutné individuálně posoudit nemovitost s tím Vám mohou poradit odborníci v EKIS nebo MAS, seznam najdete na tomto odkazu: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS. Případně můžete kontaktovat i naši kancelář a rádi Vám poradíme jaké máte možnosti v oblasti čerpání dotací.

Pokud byste nesplňoval podmínky dotace "Oprav dům po babičce" je možné využít dotaci Nová zelená úsporám - standart, kde je kategorie pro zateplení obálky i s nižšími požadavky ( Dílčí a základní). Více informací najdete na tomto odkazu: https://novazelenausporam.cz/dokument/3381.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk