Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.9.23 / dotaz č. 169298
Jsem zákazníkem E ON u, mám starší rodinný dům. Je cihlový a tloušťka zdi 60 cm, máme plastové okna s trojdílnými skly. S manželkou jsme v důchodovém věku já, ročník 1940 a tak mám dotaz: je investice do fotovoltaiky pro nás vhodná? V rodinném domku o užitné ploše 62 m2 máme plynové vytápění a zároveň jsme si pořídili kamnový krb, který je v zimě schopen vytopit celý byt. Pokud budou energie, tedy plyn a elektřina pro nás cenově dostupné jsme schopni energeticky obsluhu domku zvládnout. Bohužel zdražuje i palivové dříví či uhlí a o zateplení z venku neuvažujeme, máme zateplenu třetinu zdiva. Můžete nám doporučit i lepší energetické zajištění rod. domku?
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.

Fotovoltaiku můžete využít k ohřevu vody a jako zdroj elektřiny pro domácí spotřebiče. Pro vytápění se příliš nehodí. Důvodem je to, že v ČR je v zimě málo slunečního svitu. (To je ostatně příčina toho, že v zimě je chladno.)
Podívejte se tedy na fakturu za elektřinu, kolik elektřiny spotřebujete. Podle toho pak můžete zvolit velikost fotovoltaické elektrárny (FVE). Dále z faktury zjistíte, kolik za elektřinu zaplatíte. FVE vám může ušetřit 10 až 50 % spotřeby elektřiny, což ale neznamená, že vám ušetří stejné procento nákladů - např. platby za jistič vám zůstanou stále stejné, ušetříte jen za odebranou elektřinu. Můžete si nechat udělat nabídku na dodávku FVE, běžná cena je do 50 tis. Kč/kWp, pro rodinný domek se používá FVE velikosti 2 až 10 kWp.
Návratnost FVE je běžně 12 až 18 let, s dotací může být až poloviční. Pokud se setkáte s nabídkou, kde je návratnost FVE kratší než dejme tomu 7 let, je namístě obezřetnost.

Pokud nechcete zateplovat zdi, zvažte zateplení střechy nebo výměnu oken, nebo třeba instalaci tepelného čerpadla jako zdroje pro vytápění. Co konkrétně bude nejlepší pro váš dům, je potřeba posoudit individuálně. Doporučuji domluvit si osobní konzultaci v některém středisku EKIS, nebo konzultaci na místě v rámci M-EKIS.
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

S pozdravem
K. Srdečný