Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.23 / dotaz č. 169698
Dobrý den, uvažuji o instalaci tepleného čerpadla Vzduch/Vzduch pro vytápění bytu. Můj dotaz směřuje na vnější jednotku... je možné jí umístit na balkon, kde je nejbližší okno souseda vzdáleno cca 2m? Je vůbec možné s jednotkami na trhu splnit hlukové limity? Měl bych si dát případně pozor na jiné normy, které by mohly být problematické splnit při této instalaci? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
domníváme se, že umisťovat venkovní jednotku TČ na balkon je problematické. Hluk se totiž bude šířit nejen k sousedům, ale i do vašeho bytu. A i tento byt by měl splňovat požadavky na zátěž hlukem (např. při změně majitele to může být problém).
Platí, že 2 metry od nejbližších oken obytných místností (tzv. chráněný venkovní prostor stavby) nesmí hladina akustického tlaku přesahovat povolenou hodnotu 50 dB(A) ve dne, případně 40 dB(A) v noci. Extrémně tiché TČ toto může splnit.
Pozor: v případě, že budova je již zatížena hlukem (např. od silnice), se hluková zátěž sčítá, takže v některém případě už nenajdete dostatečně tiché zařízení.
Každopádně platí, že citlivost na hluk je individuální a sousedovi může vadit i hluk pod hygienickým limitem. Doporučujeme zvážit jiné umístění TČ a dále probrat možnosti instalace TČ se sousedy a případně nechat zpracovat hlukovou studii.
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný