Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.23 / dotaz č. 169748
Dobrý den.
Realitní kancelář, cituji: nabízí výstavbu zděných nízkoenergetických domů tř. B.
V zaslaném PENB k domu je uvedeno: klasifikační třída primární energie z neobnovitelných zdrojů - C 108. Ukazatele energetické náročnosti: průměrný součinitel prostupu tepla budovy 0,21 W(m2.K) B, měrná potřeba tepla na vytápění 65 kWh(m3.rok). Celková dodaná energie: 117 kWh(m2.rok) B, vytápění 90 kWh(m2.rok) C, příprava teplé vody 20 kWh(m2.rok) A, osvětlení 7 kWh(m2.rok) D.
Prosím, dle výše uvedených údajů o jakou vlastně jde třídu domu? Zarážející je údaj 108 C, atd. Můžeme vůbec hovořit o výstavbě nízkoenergetického domu tř. B, jak uvádí realitní kancelář? Vztahují se na tento dům dotace na výstavbu RD, nebo vůbec nějaké další dotace? Děkuji.
Dobrý den,
nízkoenergetický dům není v české legislativě nijak definován. Pod tímto pojmem lze tedy beztrestně nabízet naprosto cokoli. Před dvaceti lety, kdy byl tento pojem populární, se za nízkoenergetický dům považoval dům se spotřebou tepla na vytápění menší než 50 kWh/m2.rok. Uvádí to i ČSN 730540 ve své nezávazné části.

Pokud tedy podle PENB vychází spotřeba domu na vytápění 90 kWh/m2.rok, nelze v žádném případě hovořit o nízkoenergetickém domě. Dům, který splňuje dle PENB kategorie C, sice může dostat stavební povolení, ale jde o dost podprůměrné řešení. Kvalitně navržený a postavený dům by měl mít spotřebu tepla na vytápění okolo 20 kWh/m2.rok, tedy alespoň 4x menší, než vám nabízí realitka.

Dnes je nízkoenergetický dům dávno překonaná záležitost, stejně jako třeba auta z té doby. V žádném případě nelze na takto mizernou budovu získat dotaci - to by bylo proti smyslu dotace: podporovat domy s nízkou spotřebou. Dotace se poskytují na pasivní domy, které mají spotřebu spotřebu tepla na vytápění menší než 20 kWh/m2.rok a dále musí splnit další parametry. Viz podmínky dotačního programu Nová zelená úsporám:
https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy-standard/

Přeji příjemné bydlení v kvalitním domě!
K. Srdečný