Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.23 / dotaz č. 169997
Dobrý den, vlastním rodinný dům, kde jsou prostory k podnikání /lékárna/, které pronajímám
a byt, kde trvale bydlím. Každá část domu má použit k vytápění samostatný elektrokotel. Plánuji nahradit elektrokotel pro bydlení tepelným čerpadlem. Stavba je na katastru nemovitostí zapsána jako objekt občanské vybavenosti. Mohu čerpat dotaci na tuto výměnu z dotačního programu Nová zelená úsporám Standart. Děkuji za zprávu.
Dobrý den,
podrobnosti k dotaci najdete v dokumentu „Pokyny pro žadatele“, viz:
https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/

Zde je uvedeno (str. 6.), že: Podpora se poskytuje na opatření realizovaná na rodinných domech1 na území České republiky.
Definice rodinného domu (str. 61):
Rodinný dům je v případě nových staveb stavba pro bydlení dle § 2 vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, ve znění pozdějších předpisů, kde více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena a užívána, v níž jsou nejvýše tři samostatné byty a má nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví, a je (bude) jako rodinný dům zapsána v katastru nemovitostí.

Doporučuji obrátit se na SFŽP, neboť ve sporných případech stanoví kategorii stavby, pro potřeby řízení o žádosti o podporu, Státní fond životního prostředí České republiky.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk