Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.9.23 / dotaz č. 170034
Dobrý den,

mohli byste mi prosím naspat, jestli má můj táta nárok na dotaci z programu nová zelená úsporám light na FVE ohřev vody?

Situace je následující:
Rodiče bydlí sami v RD. Jsou oba důchodci. V květnu jim potvrdili dotaci na výměnu oken z tohoto samého programu. Peníze dostali někdy v červnu a realizace přijde na řadu příští týden. Táta by měl zájem ještě o FVE ohřev vody a neví, jestli by mohl ještě o tuto dotaci žádat.

Předem Vám děkuji za informaci.
Dobrý den,
první výzva programu Nová zelená úsporám Light platila do konce dubna 2023, kde ještě nebyla možnost žádat o dotaci na solární systém pro ohřev teplé vody.
V květnu 2023 vyšla nová výzva s platností od 2.5.2023. Do této výzvy byla přidána i podpora na solární systém pro ohřev teplé vody.
V tomto programu platí, že může být podána pouze jedna žádost na rodinný dům za dobu trvání programu. Nicméně pokud byla podána žádost v první výzvě (platnost do konce dubna 2023) na výměnu oken, je umožněno v nové výzvě si zažádat dodatečně pouze o podporu na solární systém. Rozhodující je tedy v jaké výzvě byla podávána vaše žádost.
Případně, pokud ještě nedošlo k realizaci opatření a ukončení první žádosti, lze žádost zpětvzít, vrátit poskytnutou podporu a zažádat si znovu v nové výzvě na okna i solární systém dohromady. Toto je třeba ideálně řešit s vaším zpracovatelem Zprávy o navrhovaných opatření a administrátorem dotace, kterým bude buďto člen Místní akční skupiny (MAS) nebo pracovník energetického konzultačního a informačního střediska (EKIS).

s pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB