Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.9.23 / dotaz č. 170115
Dobrý den, mám stejný dotaz, na který jste již odpovídal a je zde zveřejněn s datem 30.8.2023, dotaz č. 167388. A ptám se na to znovu, protože se domnívám, že Vaše odpověď nebyla správná, tazatel byl zjevně lépe informován o chystaných změnách, než Vy. K nově dané podmínce u dotačního programu Oprav dům po babičce v médiích proběhla informace, že se program bude týkat pouze domácností vlastnících jednu nemovitost. Zajímá mě , jak je to v případě, že rekonstruovaný dům má 2 vlastníky? Zkoumat se budou nemovitosti každého z nich? Když je vlastníkem jedna osoba, bude se zjišťovat majetek pouze této osoby nebo i manžela? Když se jedná o nesezdaný pár, bude někdo zkoumat majetek druhého partnera, když v žádosti o dotaci nebude figurovat? Odpověď prosím konkrétně cíleně na mé otázky, nikoliv citováním z podmínek dotace, které si umím přečíst sama. Děkuji.
Dobrý den,

podmínky dotačního titulu NZÚ Oprav dům po babičce byly dodatečně po 30.8.2022 v bodě 2.1 b) doplněny o ustanovení, že (kromě dalších výslovně citovaných případů):

podporu nelze poskytnout v případě , že žadatel nebo některý ze členů domácnosti vlastní další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členského podílu v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu.

Výše uvedené následně doplněné ustanovení nebylo v podmínkách titulu na oficiální adrese (odkazu) NZÚ Oprav dům po babičce k datu 30.8.20223 obsaženo.
Má odpověď na dotaz č. 167388 vycházela z tohoto oficiálního zdroje.
Předmětný soubor s podmínkami NZÚ Oprav dům po babičce platnými a prezentovanými k 30.8.2023 zašlu pro informaci na Vaši adresu.

Doplňková informace - na semináři s tématy dotýkajícími se dotačních titulů NZÚ, konaném 22.9.2023 bylo zástupci SFŽP v diskusi potvrzeno, že za členy domácnosti jsou z hlediska podmínek dotačního titulu NZÚ Oprav dům po babičce považovány všechny osoby, přihlášené k trvalému pobytu na adrese předmětného rodinného domu. Současně byla předána informace, že nebudou akceptovány výjimky. Kontrolní mechanismy obsahové správnosti žádostí o dotační příspěvky nebyly konkrétně prezentovány.

Doporučuji ke zvážení variantu NZÚ Rodinné domy, v podmínkách NZÚ Rodinné domy - Standard není takováto podmínka obsažena.

S pozdravem a úctou Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410