Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.23 / dotaz č. 170192
Mám nárok žádat v nové dotaci OPRAV DŮM PO BABIČCE i zpětně?
V posledních letech jsem provedl zateplení mé nemovitosti jak venkovní fasádou tak stříkanou izolací stropu.
Měl bych prosím nárok i na bonus za nezletilé dítě?
Mohu čerpat dotaci i na výměnu za starý plynový, turbo kotel?
Zda provedená opatření splní podmínky pro získání dotace NZÚ-OPRAV DŮM PO BABIČCE lze zjistit až po zpracování Energetického hodnocení RD před a po opatřeních na základě projektové dokumentace RD.

ZPŮSOBILÉ VÝDAJE
V Závazných podmínkách NZÚ-OPRAV DŮM PO BABIČCE jsou uvedeny NÁSLEDUJÍCÍ PODMÍNKY
- Podporu nelze poskytnout v případě že navrhovaná opatření v oblasti podpory A (zateplení) byla dokončena před 17. 7. 2023.
- Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021.
Tj. opatření mohou být zahájena po 1.1.2021, ale nesmí být dokončena před 17.7.2023...

RODINNÝ BONUS / BONUS ZA NEZLETILÉ DÍTĚ
Bonus je poskytován k žádostem v případech, kdy žadatel prokáže, že má ve své výchově nezaopatřené dítě, a to dítě vlastní, osvojené nebo v dlouhodobé pěstounské péči. Výše bonusu je stanovena na 50 000 Kč za každé dítě v plné výchově žadatele a 25 000 Kč v případě střídavé nebo společné péče, a to v okamžiku podání žádosti.
V případě současného čerpání zvýhodněného úvěru, lze prostřednictvím samostatně vyhlášené výzvy požádat o bonus i na další děti narozené v období od podání žádosti o podporu v tomto programu do roku 2030.

Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA
Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění ve stávajícím, řádně dokončeném rodinném domě, s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy výměnou za stávající hlavní zdroj tepla na vytápění v následujících případech výměny:
- plynových kotlů a topidel stáří min. 20 let za tepelné čerpadlo.
V případě, že nebudete žádat z dotačního programu NZÚ - OPRAV DŮM PO BABIČCE ale z programu NZÚ - STANDARD Je třeba doložit že obálka budovy splňuje požadavky pro klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla v rozmezí A až D stanovenou dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk