Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.23 / dotaz č. 170193
Rekonstruuji dům po prarodičích z roku 1906 a rád bych zažádal o dotaci. Jestli jsem pochopil informace na webu NZÚ správně, tak je pro získání dotace nutné kompletní zateplení domu. Dům, který opravuji má na jedné stěně původní secesní štukovou fasádu, kterou chci restaurovat, a proto se nebude zateplovat. Je v tomto případě zachování historické fasády možná výjimka?
NZÚ - OPRAV DŮM PO BABIČCE
Podmínkou pro poskytnutí podpory v dané podoblasti podpory je dosažení technických parametrů, které uvádí tabulka 3 PROGRAMU „Optimální“ a splnění požadavků vyhlášky č. 264/2020 Sb. o energetické náročnosti budov ve znění platném při podání žádosti.

V případě, kdy žadatel doloží stanovisko orgánu památkové péče, ze kterého vyplývají taková, omezení, která nedovolují provést na podstatné části obálky budovy opatření pro snížení
energetické náročnosti nebo jsou pro ně předepsány podmínky omezující dosažitelné hodnoty součinitele prostupu tepla (omezení maximální tloušťky zateplení), může podat žádost se sníženými technickými parametry dle tabulky 3 - „Památky“, tj. bez požadavku na Průměrný součinitel prostupu tepla.

Pokud nemáte k dispozici vyjádření orgánu památkové péče, lze využít dotační program NZÚ - STANDARD a dle Energetického hodnocení zařadit podporu například pod DÍLČÍ OPATŘENÍ.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk