Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.23 / dotaz č. 170195
Vlastním dům od roku 2015 - původní dům je z roku cca 1930 - neexistuje žádná původní dokumentace. Dům jsme začali rekonstruovat s tím, že zůstal zachován původní půdorys, který jsme si nechali zakreslit od architekta.
Na domě jsme rekonstruovali střechu a vyměnili okna - to bohužel už před rozhodným datem v roce 2021...
Ale v roce 2022 jsme zateplili stropy a podlahy...
Můj dotaz se týká potřebné DOKUMENTACE, nutné k žádosti o dotaci ... V pokynech je zmíněn energetický štítek, je dostačující, pokud si nechám vypracovat tuto energetickou náročnost na základě stávajícího stavu po zateplení s tím, že původní energetický štítek je nezjistitelný...?
Žádost o dotaci NZÚ je třeba podat s předepsanými přílohami viz.dále, tj. doporučuji oslovit projektanta / architekta ohledně doplnění projektu (stačí finální stav) a energetický specialista, pokud je původní půdorys zachován, dokáže po konzultaci s vámi zpracovat energetické hodnocení pro stav původní i navržený

Minimální rozsah PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE pro oblast A – ZATEPLENÍ
- Výkresová část stávajícího a nového stavu. U jednoduchých a přehledných případů je možné návrh realizovaného opatření zakreslit do výkresů stávajícího stavu, avšak návrh musí být dostatečně odlišen (např. barevně). Výkresová část musí obsahovat výkresy v rozsahu nezbytném pro kontrolu provedených opatření, energetického hodnocení, ploch navrhovaných opatření a vyznačení jednotlivých zón.
- Minimální rozsah výkresové části:
o situace stavby, (v jednoduchých případech může být nahrazena kopií snímku katastrální mapy),
o půdorysy jednotlivých podlaží, včetně popisu nebo legendy místností,
o charakteristické řezy,
o zákres a popis prvků venkovní stínicí techniky (je-li žádáno o podporu na instalaci stínicí techniky).

Minimální rozsah ENERGETICKÉHO HODNOCENÍ pro oblast A – ZATEPLENÍ
- Průkaz energetické náročnosti budovy evidovaný v systému ENEX. Energetické hodnocení se dokládá pro stávající a navrhovaný stav. Průkaz energetické náročnosti, postačuje předložit průkaz včetně grafické části pouze pro navrhovaný stav. Pro hodnocení stávajícího stavu postačují příslušné výpočtové protokoly.
- Schematické nákresy budovy s vyznačením zvolené systémové hranice obálky budovy pro stávající a navrhovaný stav (může být součástí projektové dokumentace nebo jiného předloženého dokumentu).
- Protokoly výpočtů:
o protokol výpočtu součinitelů prostupu tepla konstrukcí U [W.m-2.K-1] pro stávající a návrhový stav,
o protokol výpočtu průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem [W.m-2.K- 1] pro stávající a návrhový stav a protokol výpočtu referenční hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla budovy Uem,R pro navrhovaný stav,
o protokol výpočtu celkové dodané energie EP,A [kWh.rok-1] a primární energie z neobnovitelných zdrojů EpN,A [kWh.rok-1] obsahující důležité vstupní údaje nezbytné
pro zpětnou kontrolu výpočtu.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk