Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.23 / dotaz č. 170202
Dobrý den, můj dotaz se týká plastových oken s trojsklem. V létě jsme si nechali vyměnit stará dřevěná okna za plastová GEALAN S 9000 IQ stavební hloubky 82,5mm s trojitým sklem s tepelnou vodivostí Ug-0,5W / K.m 2.
Nyní se nám okna, která směřují do polí z vnější strany každé ráno rosí.
Máte pro nás nějaké vysvětlení popřípadě co udělat aby se nerosila?
Myslím si že to bude snad rosa, která se vysráží, protože je vnější sklo i rám hodně chladné a to se stane i na skle auta co stojí pod okny.
Děkuji za odpověď a přeji příjemný den
Dobrý den,
děkujeme za dotaz.
k tomu, aby se rosila nějaká plocha, konkrétně okna, jsou třeba dva faktory: vysoká vlhkost vzduchu a nízká povrchová teplota plochy, na níž dochází ke kondenzaci. Pokud by ke kondenzaci docházelo z vnitřní strany, a to i za běžné vnitřní vlhkosti vzduchu (do 50 %) a běžné vnitřní teplotě vzduchu (20 °C) svědčí o nekvalitním okně, konkrétně malý tepelný odpor rámu okna, vodivý distanční rámeček zasklení a malá hloubka jeho zapuštění do rámu. Za chladného venkovního počasí je pak nízká povrchová teplota vnitřního povrchu rámu, je pod rosným bodem. Pokud nastává opačný případ, že se okno rosí z venku, znamená to, že povrchová teplota je opět pod rosným bodem. Na venkovní povrch nepřenáší teplota vnitřního prostředí díky dobré tepelné izolaci rámu i konstrukčnímu řešení okna. Je to tedy známka jeho dobré kvality. To, že seto děje na straně obrácené do polí je způsobeno tím, že zde chybí ochrana okolní zástavby, která v noci chrání stranu obrácenou do ulice před chladným sáláním oblohy (ve vesmíru je -273 °C), které snižuje povrchovou teplotu okna . Rosení vnějšího skla (i u stojící auta) pak nastává také díky rychlé změně teploty venkovního vzduchu, který do sebe pojme více vlhkosti a ta se vysráží na chladnějších předmětech držících si svoji teplotu díky tepelné setrvačnosti. Vidět to ale je jen na skle nebo na površích, do kterých se voda nevsákne. Okna jsou konstruována tak, aby odolávala venkovní vlhkosti (dešti), není třeba činit žádná opatření proti venkovnímu rosení.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk