Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.23 / dotaz č. 170399
Dobry den, chci zateplovat stary dum, kde byl pouzit ruzny stav. material od palenych cihel po sede,drolive a ruzne tloustky. Spodni patro je vice nez sto let stare, horni cca 55 let. Jsou vymeneny okna a izolovana puda. Muj dotaz zni, zda mohou nastat po zatepleni problemy s plisni? Bydli se jen v nekterych mistnostech, ktere se pravidelne vetraji. Da se tomu predejit tloustkou nebo materialem pri zatepleni?
Dekuji za odpoved
Nejdříve je důležité zhodnotit aktuální stav nemovitosti a zjistit, zda není potřebné nejdříve opravit případné poškození (zatékání vody, praskliny nebo poškozená střecha). Zateplování staršího domu vyžaduje dostatečnou přípravu, investování do kvalitních materiálů a správnou techniku aplikace. Je třeba počítat i s neočekávanými náklady. Když chcete ušetřit co nejvíc, potom se raději do zateplování nepouštějte, protože při použití nesprávných materiálů nebo techniky můžete napáchat víc škody než užitku.
Nejjednodušeji se dají rozdělit do dvou základních skupin podle typu vytvoření skladby systému:
• Kontaktní tepelně izolační systém – je charakteristický přidáním tepelně izolační vrstvy, například polystyrenu nebo minerální vlny, která se z jedné strany lepí a kotví se k obvodové konstrukci. Na vrch se dává omítka, která zateplení chrání před mechanickým poškozením a povětrnostními podmínkami.
• Odvětraný tepelně izolační systém – realizuje se „na sucho“, čili bez použití stěrek a lepidel. Na fasádu se ukotví rastr, na který se přichytává obklad (kámen, keramika nebo hliník). Mezi obkladem a zateplením vznikne prostor na odvětrávání.
Na zateplování se používají takové materiály, které mají dobré izolační vlastnosti. Zároveň by měly být dostatečně odolné, pevné a propustné.
Nejvíc používaným materiálem je expandovaný pěnový polystyren. Speciálně se stabilizuje proti teplotním změnám a chemickým vlivům. Jeho výhodou je cenová dostupnost a nízká hmotnost. Na zateplení prostor, kde je problém se zvýšenou vlhkostí, je dostupný i v perforované verzi pro lepší propustnost vodní páry.
Speciálním typem polystyrenu je perimetr, který má uzavřenou buňkovou strukturu. Tím je zajištěná minimální savost a dobrá vodivost. Používá se na zateplování základů, soklů a spodních stěn. Nevýhodou všech typů polystyrenu je, že se nemůže umísťovat na místa, kde teplota překročí 70 stupňů Celsia.
Mezi materiály používané na zateplování patří i sklenná vlna. Je vyráběná při vysokých teplotách a používá se na zateplování podkroví a mezi krovy. Výhodou je její měkkost, nízká hmotnost a vysoká elasticita.
Kamenná vlna je mnohem tvrdší a má až desetinásobně vyšší hustotu. Tento typ se používá při izolaci fasád, střech a podlah. Snáší vysoké teploty a je odolná vůči tlaku, takže je možné umístit kamennou vlnu i na zatěžovaných místech.
Za materiál s nejlepšími tepelně izolačními vlastnostmi se považuje polyuretan. Měkký polyuretan se ve stavebnictví používá jen výjimečně, ale tvrdá polyuretanová pěna se používá při zateplování střech, stěn a všude tam, kde nemusí být izolace chráněná proti vlhkosti.

Jednoznačně doporučuji si na místo pozvat odbornou firmu, která Vám doporučí nejvhodnější technologii a postup zateplení.

Pokud je dům zateplený nesprávně, začne ve zdivu kondenzovat vlhkost, čímž vznikají nebezpečné plísně, kterých se jen tak snadno nezbavíte.
S tímto se pojí potenciální riziko neodborného provedení zateplování, což může následně způsobovat všechny tyto problémy. Když si vyberete stavební firmu, která neodvede práci tak, jak má, tak vás to v budoucnosti může stát mnoho času i peněz. Snažte se hledat jen firmy s důvěryhodnými referencemi, případně se zkuste poradit se svou rodinou a známými.
• Zvolení nesprávného času způsobí problémy s plísněmi.
• Je důležité najít důvěryhodnou stavební firmu, protože nesprávná aplikace zateplení může způsobit komplikace.

Sýkora
Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora - M-EKIS Ostrava, Ing. David Sýkora, Ph.D. tisk