Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.23 / dotaz č. 170540
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik stojí odborný posudek na dotaci na výměnu oken. Okna už máme namontovaná. Máme i zateplené stropy sádrokarton+ izolace. Jsme vlastníky domu ,nemáme žádný dluh ani exekuci. Chtěla bych zkusit jestli by jsme měli nárok na nějakou dotaci. Vyměnili jsme 16 kusů oken a hlavní dveře. Zbývají ještě vyměnit 3 okna.
Děkuji
Dobrý den,
v první řadě záleží, o jaký dotační program se jedná. Předpokládám, že mluvíme o rodinném domě s max. třemi bytovými jednotkami.

Pokud jde o program Nová zelená úsporám light, který je určen pro důchodce, invalidní důchodce, či rodiny pobírající příspěvek na bydlení, je zpracování Odborného posudku zdarma. Poradci středisek EKIS či MAS Vám kromě zpracování Odborného posudku mohou zdarma poradit a pomoci s celým procesem podání žádosti o dotaci.

Pokud jde o klasický program Nová zelená úsporám, je příprava žádosti složitější. Odborný posudek zde znamená zpracování projektové dokumentzace a energetického hodnocení, je potřeba splnit předepsané technické parametry a úsporu.
Každou z těchto částí zpracovává osoba s příslušným opravněním. Obecně lze počítat, že náklady na přípravu těchto dokumentů stojí desítky tisíc.
Na druhou stranu na tuto činnost je poskytován příspěvek, v klasické NZU činí 25 tis. Kč.

Doporučuji kontaktovat středisko EKIS a domluvit si osobní schůzku pro upřesnění konkrétního programu, zjištění přesných podmínek a pravděpodobnou výši dotace.
Seznam středisek EKIS naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS