Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.23 / dotaz č. 170550
Dobrý den,
Pro zateplení stropu nad nevyhřívaným sklepem je požadována tloušťka izolace 120 mm. Předpokládám že se jedná o standartní bílí polystyren. Je možné použit jiný material s menší tloušťkou? Pokud dáme 120mm budeme muset ve sklepě chodit sehnutí.
Děkuji za odpověď
Dobrý den, dle dotazu vašeho dotazu odvozuji že jste zažádal o dotaci z programu NZU Light - Zateplení podlahy na zemině nebo nad nevytápěným suterénem. Jestli je to tak tak ano, dle závazných pokynů pro žadatele je uvedeno:

3.2.1.4 Zateplení podlahy na zemině nebo nad nevytápěným suterénem
a) Podporováno je zateplení
– podlahy na zemině u vytápěných místností;
– podlahy či stropu nad nevytápěnými prostory (např.: nad nevytápěným suterénem apod.).
b) Zateplení bude provedeno v celém půdorysu, s výjimkou případů, kdy není z technických důvodů možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce.
c) Požadovaná celková tloušťka tepelné izolace (včetně případné stávající) je minimálně 120 mm.

To je počítáno na klasický bílý polystyrén respektive na izolant s tepelnou vodivostí λ 0,04 W.m-1.K-1

V případě použití tepelněizolačních materiálů s návrhovou tepelnou vodivostí λ nižší než 0,04 W.m-1.K-1 může být navržena tloušťka vrstvy nového materiálu taková, aby tepelný odpor vrstvy přidaného izolantu byl nejméně R=5,0 m2K/W pro zateplení fasády, R=7,5 m2K/W pro zateplení střechy nebo stropu a R=3,0 m2K/W pro zateplení podlahy. Vlastnosti této tepelné izolace budou doloženy např. technickým listem, ve kterém bude uvedena tepelná vodivost materiálu stanovená dle v ČR platných technických norem.

Tak že jinými slovy když použijete kvalitnější izolant tedy s λ nižší než 0,04 W.m-1.K-1 mužete provést přepočet tloušťky izolantu.

Příklad: kdyby jste chtěl dávat na stop pouze 10cm a né požadovaných 12cm potřebujete tepelný izolant s vodivostí λ = 0,033 W.m-1.K-1.

Ohledně přepočtu se obraťte na osobu, která vám zpracovala nebo bude zpracovávat Odborný posudek.

Přeji hezký den.
Odpovídá:  František Brendl - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk