Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.23 / dotaz č. 170831
Dobrý den,
řeším problém s plísní u 6-leté novostavby. Ikdyž důkladně větráme, topíme. Plíseň se neustále objevuje i v místech, kde by to člověk nečekal. Ve skříních nacházím splesnivělé věci, ztuchlé a objevují se krupky plísně ve skříni, tam kde se věci denně neberou. Největší problém je v ložnici, v domě nám reziví garniše. Potřebovala bych se poradit s nějakým odborníkem, který by návrh řešení tento problém vyřešit. Moc Vám děkuji za ochotu.
Dobrý den,

k tvorbě plísní dochází primárně na základě dvou faktorů, tj.:
a) vyšší vlhkosti vzduchu - pokud dům dobře utěsněný, a nedostatečně se větrá, tak dochází k nárůstu vlhkosti (pozn. ve vnitřním vzduchu, v zimním období, pak může být měrná vlhkost cca 10x vyšší než ve venkovním vzduchu),
b) nižší povrchové teplotě povrchu/ů (tj. pod teplotou rosného bodu) - kdy pak na površích s nižší povrch. teplotou (pod teplotou rosného bodu) dochází ke kondenzaci.

Typicky dochází ke kondenzaci např. ve starších nezateplených domech, s nezateplenými/parametrově tepelně nedostatečnými konstrukcemi, které v zimě prochladnou, a mají nižší povrch. teplotu. Pokud se pak dají např. nová okna, dům se tak utěsní, dochází k nárůstu vlhkosti, která pak na površím s nižší povrch. teplotou kondenzuje a postupem času dochází k tvorbě plísní. Často v rozích domu, kde jsou překlady, a zároveň se v rozích vzduch moc "nehýbe". Ke kondenzaci může docházet i v novějších typech objektů, v místech s tep. mosty, a vyšší relativní vlhkosti vnitř. vzduchu.

Řešení jsou tedy dvě: 1) dostatečně větrat (přirozeně, nuceně), 2) ověřit kvalitu kontrukcí/zateplení (např. v zimním období termokamerou, infrateploměrem, ..) a příp. dořešit provedení/zateplení jednotlivých konstrukcí.

V případě potřeby se nám ozvěte, podívali bychom se, jak čas dovolí, na to blíže.

S pozdravem,
Pavel Adam

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV tisk