Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.23 / dotaz č. 170904
Dobrý den,
Aktuálně začínáme rekonstrukci starého rodinného domu. Plánujeme vyměnit podlahy, stary kotel, okna, dveře, zateplení, střecha.
Rád bych se zeptal, zda je možné čerpat na takovou rekonstrukci dotace a případně jake. A případně, jak mohu takové dotace čerpat.
Moc děkuji
Dobrý den,

v současné době je k dispozici několik typů dotačních programů, podporu z nich lze i vzájemně kombinovat. Zdůrazňuji, že se jedná o dotace na úspory energií (zejména v rodinných domech, kam zřejmě spadá Váš dům) - není pro mě zcela zřejmá formulace "výměna podlahy". Pokud by se jednalo o doplnění podlahového souvrství na terénu nebo nad nevytápěným prostorem o tepelně izolační vrstvu, vztahují se na tento případ informace uvedené níže, ale na prostou výměnu podlahové krytiny již nikoliv. Podobné je to u střechy - zateplení střešního souvrství ano, výměna krytiny ne.

Váš zájem o dotační podporu směřujte na Státní fond životního prostředí České republiky (SFŽP). V současnosti nabízí níže uvedené, pro Vás vhodné dotační programy; doplňuji i typ domácnosti, pro které jsou určeny (vedle těchto parametrů mají dílčí programy požadavky i na trvalý pobyt žadatele v daném domě, resp. dobu od kdy je zde trvale přihlášen), a odkaz na další podrobnosti:

1. Nová zelená úsporám (standard) - pro všechny domácnosti. Podpora až do výše 50 % způsobilých výdajů.
https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/standard/

2. Nová zelená úsporám light - pro nízkopříjmové domácnosti (žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně, nebo žadatel (nebo některý z členů jeho domácnosti) v období mezi 12. zářím 2022 a dnem podání žádosti pobíral příspěvek na bydlení). Nezahrnuje topné zdroje. Podpora do výše 150.000 Kč na dům, nebo až 100 % doložených způsobilých výdajů.
https://novazelenausporam.cz/nzu-light/

3. Oprav dům po babičce - pro ekonomicky aktivní vlastníky domů, tj. zaměstnancům, zaměstnavatelům, osobám samostatně výdělečně činným, pracujícím důchodcům, pracujícím studentům a učňům, rodičům na mateřské dovolené (jako fyzické osoby nepodnikající). Podpora až do výše 50 % způsobilých výdajů.
https://novazelenausporam.cz/predstaveni-oprav-dum/

4. Kotlíkové dotace - výměna pouze zdroje tepla; pro nízkopříjmové domácnosti (žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně, nebo žadatel (nebo některý z členů jeho domácnosti) v období mezi 1. lednem 2022 a dnem podání žádosti pobíral příspěvek na bydlení). Podpora až do výše 95 % způsobilých výdajů.
https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/domacnosti-s-nizsimi-prijmy/

Žadatel může podporu kombinovat z různých programů (např. 2. a 4.), ovšem s tím, že podpora nesmí být čerpána na stejná opatření (a to ani s časovým odstupem).

Obsah žádostí pro jednotlivé dotační programy je rozdílného rozsahu a náročnosti, v přehledu mohu k podání žádostí uvést následující:

1. Nová zelená úsporám (standard) - je třeba odborný posudek, prokazující splnění energetických a environmentálních požadavků programu (projektová dokumentace a energetické posouzení). Projektovou dokumentaci zpracovávají autorizovaní stavební inženýři pro příslušný druh opatření, nebo autorizovaní architekti, energetické posouzení pak energetičtí specialisté (opatřeními je třeba dosáhnout požadovaných parametrů jednotlivých zateplovaných nebo měněných konstrukcí, vlastností domu jako celku a úspory energií z neobnovitelných zdrojů i energií obecně - opatření je tak třeba navrhnout, optimalizovat a posoudit). Pro zjištění těchto odborníků dle adresy domu lze použít následující webové stránky:
https://www.ckait.cz/autorizovane-osoby
https://www.cka.cz/komora/autorizovani-architekti
https://www.mpo-enex.cz/experti

2. Nová zelená úsporám light - podklady k žádosti zpracuje a s podáním žádosti pomůže některé z pracovišť EKIS nebo MAS - viz např.
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

3. Oprav dům po babičce - je třeba odborný posudek, prokazující splnění energetických a environmentálních požadavků programu (projektová dokumentace a energetické posouzení). Projektovou dokumentaci zpracovávají autorizovaní stavební inženýři pro příslušný druh opatření, nebo autorizovaní architekti, energetické posouzení pak energetičtí specialisté (opatřeními je třeba dosáhnout požadovaných parametrů jednotlivých zateplovaných nebo měněných konstrukcí, vlastností domu jako celku a úspory energií z neobnovitelných zdrojů i energií obecně - opatření je tak třeba navrhnout, optimalizovat a posoudit). Pro zjištění těchto odborníků dle adresy domu lze použít následující webové stránky:
https://www.ckait.cz/autorizovane-osoby
https://www.cka.cz/komora/autorizovani-architekti
https://www.mpo-enex.cz/experti

4. Kotlíkové dotace - žadatel zvládne podat sám na příslušném krajském úřadě, dokládá:
- fotodokumentaci nově instalovaného zdroje tepla;
- kopie dokladu o instalaci a uvedení nového zdroje tepla do provozu;
- kopie zprávy o revizi spalinové cesty (v případě, že je novým zdrojem tepla spalovací zdroj);
- potvrzení o ekologické likvidaci starého kotle;
- kopie faktur/daňových dokladů;
- případně další doklad, který stanoví příslušný kraj.

V závislosti na tom, jaký charakter má Vaše domácnost a jaký je Váš stavební záměr, zvolte vhodný typ dotace a kontaktujte příslušné odborníky v blízkosti Vašeho domu. Přeji hodně zdaru při jeho úpravách.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk