Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.23 / dotaz č. 170950
Dobrý den, máme starý vesnický dům z roku 1890 který je postavený z různých materiálů a na štítu domu máme různé reliéfní prvky, které nechceme rušit. Zateplení fasády tedy i vzhledem k síle obvodových stěn moc nezvažujeme.
Chtěli bychom, ale vyměnit stará špaletová okna za eurookna s 3 sklem. Vzhledem k nyní nabízeným dotacím, se chci poptat zda můžeme žádat o dotaci, pokud vyměníme pouze okna. Nikde se nemohu dočíst, zda musím mít projekt - posouzení energetického specialisti ( ovšem nerada bych platila za nějaké posouzení, když poté by mi bylo řečeno, že na dotace stejně jen výměna oken nestačí) Kolik stojí takové posouzení? Na koho se mám obrátit v Plzeňském kraji?
Co zateplení stropů? I stropy jsou zde různé a tak např. foukaná izolace by zřejmě byla různé tloušťky a cenově také náročná. Co je všeobecně důležité při zateplení starých domů? Děkuji
Dobrý dem, děkujeme za dotaz.
Pokud byste chtěli pouze vyměnit okna, v dotaci "NZU – standartní" pak na dotaci pravděpodobně nedostáhnete .
Závisí na velikosti plochy oken, poměru k ostatním konstrukcím a několika dalších parametrech. Dá se ale říci, že zpravidla ne. Samotnou výměnou oken totiž nelze ve většině případů dosáhnout požadované energetické úspory a bude tak nutné současně s výměnou realizovat další opatření, alespoň na části dalších konstrukcí, jako je např. zateplení stropů. Bez podrobného posouzení zpracovaného energetickým specialistou však nelze splnění podmínek pro poskytnutí dotace garantovat.

NZU- standartní oblast A zateplování je třeba projekt – kontakty na firmy zde:
https://novazelenausporam.cz/specialiste/

Samotná okna jdou v dotaci Nová zelená úsporám Light
Dotace NZU Light je pro seniory, invalidní důchodce a příjemce příspěvku na bydlení, kteří chtějí snížit své výdaje za energie.
Není třeba projekt. Je potřeba oborný posudek ten je možné opatřit u EKIS nebo MAS zde:
https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light
Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk