Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.23 / dotaz č. 170990
Dobry den, kupujeme stary RD na rekonstrukci. V ramci rekonstrukce planujeme TC s ohrevem teple vody nebo FTV s ohrevem, vymenu oken, dveri, stinici techniku (venkovni zaluzie), zatepleni podlahy a zatepleni stropu. Dosahli bychom na dotaci z programu oprav dum po babicce? Lze v tomto programu zatepleni, osazeni oken a dveri provadet svepomoci? Pokud ano, co je potreba za dokumentaci pro ziskani dotace. Predem dekuji za odpoved.
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Podmínky NZU pro jednotlivé programy jsou uvedeny v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu Nová zelená úsporám a přesně stanovují co má dokumentace obsahovat (https://novazelenausporam.cz/dokumenty/). Zde naleznete co obsahují jednotlivé přílohy pro jednotlivá opatření.
Program oprav dům po babičce je specifický v požadavku na vlastnictví nemovitosti k bydlení (dům, byt), kterou nesmí žádný z členů domácnosti vlastnit. Požadavky na rozsah zateplení konstrukcí a jejich tloušťku Vám stanoví energetické hodnocení, které je nezbytnou součástí dokumentace k podání žádosti. Z Vašeho dotazu jsem nezaznamenal, zda budete zateplovat také stěny objektu, bez kterých Vám požadované úspory a splnění parametrů nevyjde. Jinak Vámi uvedená opatření jsou plně v souladu s podmínkami a můžete si na tyto opatření zažádat o dotaci.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk