Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.23 / dotaz č. 171228
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak to funguje na žádost o dotace Oprav dům po babičce?? Já jsem zaměstnaná můj manžel pobírá invalidní důchod a moje maminka vdovský. Ze svých prostředků nemáme na rekonstrukci nemovitosti. Jak můžu rekonstrukci nemovitosti provést z pomocí dotaci?? Děkuji
Dobrý den,

děkuji za váš dotaz.

Dotační program NZÚ nabízí v současnosti 3 druhy dotací určené pro rodinné domy.

https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/

Oprav dům po babičce
Standardní program NZÚ
NZÚ light


V prvních dvou programech platí, že dotace může být max. 50 % nákladů Současně platí, že pro jednotlivá opatření je dále stanovena maximální výše dotace (např. na výměnu oken můžete dostat max. 4 900 Kč/m2, takže pokud zaplatíte za výměnu oken třeba 12 000 Kč/m2, nedostanete 50 %, tj. 6000 Kč/m2, ale jen 4900 Kč/m2).

V praxi se může stát, že v rámci rekonstrukce musíte udělat práce, které nelze z dotace podpořit, např. udělat hydroizolaci zateplovaných stěn. Takže počítejte, že dotace vám pokryje reálně méně, než polovinu nákladů.

V programu LIGHT jsou podmínky obdobné, ale dotace může být až 100 %. Opět je stanovena max. částka na jednotlivá opatření, např. na jedno okno je to 12 000 Kč. Takže pokud zaplatíte za výměnu okna třeba 20 tis. Kč, nedostanete dotaci 100 %, ale jen těch 12 000 Kč. Navíc je celková dotace na zateplení domu omezena na 150 tis. Kč. Obávám se ale, že ve vašem případě nesplňujete podmínky programu, tedy že všechny osoby s trvalým bydlištěm v domě musí být důchodci (starobní či invalidní) a nebo domácnost pobírala příspěvek na bydlení. Podrobněji viz dokument „ Závazné pokyny pro žadatele…“, viz: https://novazelenausporam.cz/dokumenty/nzulight/

Podrobnosti k prvním dvěma programům najdete zde: https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/

V každém případě tedy počítejte s tím, že dotace vám nikdy neuhradí všechny náklady na rekonstrukci. Jestliže se setkáte s tvrzením, že z dotace můžete získat 1 mil. Kč., pak je třeba doplnit, že k tomu budete potřebovat další nejméně 1 milion Kč vlastních peněz.

Přeji hodně úspěchů s dotací!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk