Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.23 / dotaz č. 171370
Dobrý den, obracím se s žádostí o radu o dotaci již na několikátý kontakt, všude píše, že jsou mobilní, všichni mi napíši, že je nutná konzultace na místě, ale tím to končí. Prosím o radu, jak uspořit energie, zateplením domu nebo tepelné čerpadlo - vlastním kamenný dům s malými okny a 80 cm silnými zdmi. Zateplení fasády by ještě snížilo průchod světla do již teď tmavých místností. Jsem důchodce, manželka pracuje a rád bych zažádal o dotaci.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je pravda, že zodpovědně lze poradit pouze po osobní prohlídce konkrétního domu.
Pokud manželka pracuje, je možné požádat na zateplení pouze o dotaci NZÚ klasická nebo Oprav dům po babičce.
To vyžaduje zaměření skutečného stavu objektu a potom i projekt úprav tak, aby celá stavba po rekonstrukci vyhovovala technickým požadavkům na stavbu dle stavebních předpisů a mohla být řádně zkolaudovaná. Součástí projektu je i doložení Průkazu energetické náročnosti budovy a řešení celkového efektivního zateplení objektu.
Doporučuji proto vyhledat autorizovaného projektanta a s ním vše prokonzultovat. Prosté zateplení silných kamenných zdí, jak asi tušíte, by mohlo způsobit další problémy v konstrukcích stavby, například se vzlínáním vlhkosti, kondenzací vodních par, požární ochranou, nedostatečným osluněním místností, statikou a pod.