Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.10.23 / dotaz č. 171680
Vazeni,muzete mi prosim sdelit,zda v ramci NZU pro bytove domy ma na dotaci 150 000 narok duchodce,ktery byt v dome vlastni,ale nema zde trvaly pobyt a byt pronajima?
Dekuji.
Dobrý den,

žadatelem o dotaci a příjemcem dotace NZÚ pro bytové domy je buď společenství vlastníků jednotek (SVJ), nebo bytové družstvo, nikoliv jednotlivý vlastník bytu. Tento žadatel může získat bonus až do výše 150.000 Kč (záleží na podlahové ploše bytu a rozsahu prováděných úprav) na byt zahrnující nízkopříjmovou domácnost. V takové domácnosti musí:

- ke dni podání žádosti o podporu a po dobu administrace žádosti všichni její členové pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo
- v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu některý ze členů domácnosti pobírat příspěvek na bydlení v dané bytové jednotce (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu), nebo
- v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu některý ze členů domácnosti pobírat přídavek na dítě žijící ve společné domácnosti se žadatelem (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

Podpora je poskytována na každou bytovou jednotku, u které žadatel doloží, že je užívána nízkopříjmovou domácností, v níž je některý ze členů domácnosti vlastníkem této bytové jednotky, nebo členem bytového družstva a tuto jednotku má v užívání. Tento bonus započte žadatel vlastníkovi (uživateli) této jednotky jako splátku jemu příslušejícího podílu na nákladech realizace opatření na bytovém domě (sníží mu o ni jeho podíl na nákladech).

Z uvedeného popisu je zřejmé, že není podstatné přihlášení vlastníka bytu k trvalému pobytu, ale jeho prokazatelně reálná přítomnost v domácnosti. Pokud jsou členy domácnosti pouze nájemníci, a nikoliv vlastník, nárok na bonus není ani v případě, že by byl splněn některý z výše uvedených tří požadavků, Dle mého názoru se poskytovatel dotace tímto (oprávněně) snaží předejít situaci, kdy by vlastník (např. důchodce) několika bytů mohl čerpat dotaci i na všechny z nich. Takto ji může čerpat pouze na ten jeden byt, kde reálně bydlí.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk