Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.23 / dotaz č. 171987
Dobrý den,
prosím o možnost konzultace ohledně dotačního programu "LIGHT". Konkrétně bychom chtěli provést výměnu oken. Jsem vlastníkem rodinného domu v Hradci nad Svitavou, kde máme spolu s manželkou trvalé bydliště. Oba pobíráme starobní důchod. V 1.patře domu, které je stavebně technicky posouzeno jako samostatně obyvatelný byt, bydlí v podnájmu vnučka, toho času na rodičovské dovolené, se svojí 2 letou dcerou, pobírá příspěvek na bydlení a ani jedna zde nemá hlášené trvalé bydliště. Chtěl bych vás požádat o konzultaci je-li možné v našem případě o výše uvedenou dotaci žádat a jak ji využít pro zkvalitnění energetické náročnosti našeho rodinného domu, popř. jaké jiné máme možnosti.
Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, děkuji za váš zájem o služby internetové poradny i-EKIS.
V tomto případě, kdy vy a vaše manželka pobíráte starobní důchod a vaše vnučka se svojí dcerou pobírají příspěvek na bydlení budete vy jako vlastník stavby rodinného domu oprávněným žadatelem v programu NZÚ LIGHT neboť splňujete podmínky tohoto programu kdy v jednom RD – domácnosti žijete oprávnění příjemci podpory, ovšem ještě jednu podmínku musíte plnit vy jako žadatel a to že trvalý pobyt musíte mít v dané nemovitosti počínající před dnem 12.9.2022. Podrobnější podmínky pak naleznete v závazných pokynech pro NZÚ Light. Dotaci můžete využít na zateplení stavební obálky rodinného domu a to:
Zatepleni fasády běžný metr 6 000 Kč
Zatepleni střechy kompletní opatřeni 120 000 Kč
Zatepleni stropu pod půdou kompletní opatřeni 50 000 Kč
Zatepleni podlahy na zemině nebo nad nevytápěným suterénem kompletní opatřeni 60 000 Kč
Výměna oken 1 ks výplně 12 000 Kč
Výměna vchodových dveří 1 ks dveří 18 000 Kč

Maximální celková výše podpory na realizaci opatřeni je omezena na 150 000 Kč. Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na max. 100 % celkových realizačních výdajů projektu. Výše podpory se stanoví jako součet podpor na vybraná opatřeni.

Dále můžete získat dotaci až 90.000 Kč na ohřev teplé vody a to na systém termický nebo fotovoltaický.

Nejlépe bude obrátit se na energetické poradce z vašeho okolí a to EKIS, M EKIS nebo MAS, kteří vám i v místě vašeho bydliště poradí s energetickými opatřeními a budou vám nápomocni i s vyřízením žádosti v daném programu NZÚ Light. Seznam těchto poradců najdete na stránkách novazelenausporam.cz na tomto odkazu - https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light .