Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.10.23 / dotaz č. 172306
Dobrý den, mám kontakt od mého táty, kterému jste pomáhali dotacemi.

Je možné pomoci s vyřízení dotace i na výměnu kotle na tuha paliva, tedy kotlikove dotace a to mě tchýni?

Dále na co vše je možné použit dotace na ,,oprav dům po babičce,, na vnitřek jako dostavbu dílny na bydlení, asi ne ze? Máme malý dům, a dílnou jej chceme zvětšit.
Dobrý den,
tzv kotlíkové dotace jsou v posledních výzvách výhradně určeny pro nízkopříjmové domácnosti - tvořené pouze příjemci starobního důchodu, inv. důchodu 3 .stupně, nebo je k dané nemovitosti čerpán příspěvek na bydlení. Pro ostatní žadatele je možnost využití dotace z programu Nová zelená úsporám. Pro obec Hostim platí pravidla JMK:
https://dotace.kr-jihomoravsky.cz/Grants/21385-506-Dotacni+program+na+vymenu+kotlu+pro+nizkoprijmove+domacnosti+v+Jihomoravskem+kraji+(Snizeni+emisi+z+lokalniho+vytapeni+domacnosti+v+Jihomoravskem+kraji+V)+-+OP+ZP+2021-2027.aspx?utm_source=Feedbot
Pomoci jako EKIS můžeme ve formě konzultací, vysvětlení podmínek atd.

Ad program Nová zelená úsporám, respektive speciální verze "Oprav dům po babičce". Cílem programu je investiční podpora na provedení energeticky úsporných opatření, v případě Oprav dům po babičce se musí jednat o komplexní opatření, kdy je potřeba zateplit, nebo už mít zateplené všechny významné konstrukce na úrovni dnešních standardů (podlaha, stěny, okna, střecha/strop). Z Vašeho záměru není jasné, jestli realizace přístavby bude spojena i s dalšími opatřeními jako například zateplení celé fasády atd. V nejnižší hladině podpory musí dojít k 10 % úspoře ve 2 ukazatelích, což přístavba z podstaty věci komplikuje (navyšuje o něco spotřebu).
Bez projektové dokumentace se nedá ale pořádně záměr posoudit, pokud máte zpracováno, doporučuji zaslat na přímo na naše EKIS a domluvíme možný další postup.
Odpovídá:  Vladimír Novotný ml. - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk