Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.23 / dotaz č. 172342
Dobrý den,

stavíme pasivní RD víceméně svépomocí. V domě je samozřejmě počítáno s rekuperací ale nejsem si zcela jistý návrhem. Jde o přízemní RD. Zastavěná plocha je cca 160m2. Přívod vzduchu je plánován do 2 pokojů (každý o ploše cca 12,5m2), ložnice (15m2), každý 30m3/h a kuchyně s obývákem (cca 48m2) dvěma přívody o celkovém přívodu 80m3/h vzduchu. Odvody z kuchyně 70m3/h , koupelny 60m3/h, WC 30m3/h a technické místnosti 10m3/h vzduchu. Celkem tedy 170m3 /h. V projektu je počítáno s podstropní jednotkou Brink Renovent Sky 300. Mělo by to být pro 4 osoby.

Otázky tedy zní:
1) Je výpočet vyměňovaného množství vzduchu správný a k tomu adekvátní jednotka?

2) S ohledem na samotný hluk z jednotky, případný přenos zvuků mezi místnostmi a menší ztráty tlaku je lepší použít páteřní vedení ze Spiro potrubí s odbočkami (od průměru 160mm po 100mm u výdechů) nebo rozdělovač za jednotkou a flexibilní "hadice"? V projektu máme Spiro (asi se mi zamlouvá více), ale nejsem si zcela jistý správností návrhu.

3) Jaké je ideální umístění výdechů přiváděného vzduchu v místnostech? Diagonálně ode dveří? V projektu jsou výdechy kresleny ze zdi hned nade dveřmi, což se mi moc nezdá.

4) Odtah vzduchu z pokojů je řešen jak? Mezi prahem a dveřmi? Někde jsem viděl, že byly v pokojích umístěné i rozvody na odtah vzduchu.

Děkuju za odpovědi a rady. Je případně možnost i rady ohledně tepelného čerpadla?
Dobrý den,
Vaše dotazy je sice lepší řešit s Vaším projektantem VZT, nicméně:
1) výkon jednotky 300 m3/hod je pro 4 členy domácnosti a plochu 160 m2 vyhovující.
1b) objemy distribučního vzduchu se zdají být také vyhovující - samozřejmě je to rovnotlaký systém, tedy přívod = odtah.
2) doporučuji provést instalaci v radiálním systému, tedy od "rozdělovače" dotovat každou vyústku vlastním potrubím. Je to lepší jak pro přenos vzduchu - takto lze provést poměrně jednoduše regulaci - tak pro případné čištění. A samozřejmě i přenos hluku mezi jednotlivými prostory. Většinou se používá flexibilní hadice.
3) Neznám podrobně Váš projekt, nicméně vzhledem k požadavku na cirkulaci vzduchu v prostoru RD je nejlepší umístit vyústku co nejdále od dveří.
4) Odtah je standardně řešen pod dveřmi - tedy nejsou opatřeny prahy. Samozřejmě je možné v každé místnosti provést také odtah, ale není ty běžné řešení - mimo jiné i proto, že pak byste neměl provětrávané komunikační prostory, přes které jinak proudí vzduch, když teče mezi přívodem (pokojem) a odtahem (např. koupelnou).
5) Ohledně tepelného čerpadla ... dotaz podat můžete - akorát jak jsem psal na začátku ... toto je lepší diskutovat přímo s Vašim projektantem, který má o Vašem záměru větší přehled.

Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk