Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.23 / dotaz č. 172612
Dobrý den,
mám nainstalovánu fotovoltaickou elektrárnu z roku 2010 a čerpám zelený bonus. Jaké jsou pravidla, podmínky nebo kde je najdu, když bych chtěl elektrárnu obnovit, např. panely, střídače ?

Děkuji.
S pozdravem
Dobrý den,
Zelené bonusy jsou vázány na instalovaný výkon v odběrném místě na základě licence výroby elektrické energie, které jsou propláceny přes portál OTE (https://www.ote-cr.cz/cs). Jak je mi známo, jestliže dochází k výměně nefunkčního panelu ,,kus za kus" nebo k výměně měniče, opět ,,kus za kus" stejného výkonu, je tato obnova považována za opravu a není na to nijak vázaná podpora. Podmínkou je, že nesmí dojit ke změně instalovaného výkonu. Jestliže by mělo dojít například k navýšení instalovaného výkonu, je nutné novou FVE instalovat jako novou výrobnu, na kterou se budou vztahovat podmínky platné pro instalaci fotovoltaických elektráren v roce 2023+, tj. bez zelného bonusu a přínosem pouze z úspory vlastní spotřeby a případného prodeje přetoků do distribuční sítě obchodníkovi.

Doporučuji si informaci písemně (minimálně emailem) nechat ověřit a potvrdit přímo na portále OTE. K tomu postačí veřejný email: ote@ote-cr.cz právě pro tyto účely.
Podmínky (výši) zelených bonusů pro rok 2024 najdete na stránkách eru https://www.eru.cz/energeticky-regulacni-vestnik-52023. Tento věstník se vždy v září aktualizuje a upravuje výši zelených bonusů pro další rok. Jsou zde vypsány veškeré podporované zdroje seřazené dle typu (například větrné, sluneční, biomasa, apod.), roku výstavby a instalovaného výkonu.

S pozdravem,
Pavel Řehák
Odpovídá:  Ing. Pavel Řehák - M-EKIS Brno, Ing. Pavel Řehák
Téma:  Elektřina
tisk