Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.10.23 / dotaz č. 173618
Dobrý den přeji,
obracím se na Vás s drobným dotazem. V našem RD jsme nahradili zastaralý plynový kotel tepelným čerpadlem propojeným s FVE a požádali jsme o dotaci ve výši 140 tis. Kč (TČ + FVE). Instalováno bylo TČ TMITSUBISHI Zubadan Inverter 14,0 kWW PUHZ-SHW140YHA s vysokou energetickou účinností (SCOP = 4,16) a energetickým štítkem A++ / A++. Toto TČ má akumulační kombinovanou nádrž o objemu cca 200 L.

Pracovník SFŽP snížil náš požadavek na čerpání dotace na 100 tisíc Kč s tím, že není splněna podmínka:
- V případě systémů podporujících efektivní využívání tepelného čerpadla musí být instalována akumulační nádrž nebo nádrže o celkovém objemu min. 400 litrů pro ohřev teplé vody nebo kombinovaná.

Dle názoru dodavatelské firmy je akumulační nádrž daného TČ kombinovaná (TČ využívá akumulační nádoby tvořených dvěma nezávislými sekcemi, kdy díky i elektronicky řízený expanzním ventilům systém rozlišuje, zdali ohřívá TV nebo TUV.
Děkuji za Váš názor, zdali je výklad daného ustanovení interpretován správně.

Dobrý den,

v tomto případě je třeba se obrátit na vyhlašovatele výzvy, tj. MŽP, příp. na Státní fond životního prostředí, jako administrátora programu, k bližšímu posouzení.

Já z mé pozici bohužel nemám pravomoc vykládat/upřesňovat Závazné pokyny životního prostředí. Sám se při zpracování posudků musím občas obracet na Fond k bližšímu posouzení, či upřesnění, jak je myšleno, abych měl podloženo, a mohl tak klientům potvrdit, a s tím pak uvažovat.

S pozdravem,
Pavel Adam