Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.10.23 / dotaz č. 173842
Dobrý den,
potřeboval bych vědět, kde už byla provedena (nebo aspoň zahájena) realizace komunitní FVE 50 kWp (celkem 100 panelů) na ploché střeše panelového domu BD nebo SVJ (12 pater, 108 bytů).
Marně pátrám na internetu (asi zadávám špatné dotazy), ale nemohu nic najít - pouze samé menší instalace.
Naše BD uvažuje o realizaci takovéto FVE, rádi bychom však viděli konkrétní realizaci a konzultovali zkušenosti. Pokud je to možné, tak i s uvedením společností, které takovou realizaci provedli. Kontaktoval jsem také "Solární asociaci", ale uvedli, že nemají přehled.
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, v této oblasti bych byl velice opatrný udělal bych si nějakou analýzu buď detailní energetický audit placený nebo případně já mohu poskytnout nalezení energetických opatření pro bytové domy, je to zcela bez platná procedura dotovaná MPO. Teď jsou nějaké ceny za vykupování elektrické energie tuším, že se dá sehnat 3,5 Kč/kWh vámi vyrobené energie, nikdo si, ale nemůže být jistý jak to bude dále s výkupem cen. Po roce 2030 se budou měnit podmínky pro dotování zelených obnovitelných zdrojů. Myslím si, že efektivita by mohla být pro nebytové prostory na dimenzovat FVE obchůdek, dílna prostě pravlastní spotřebu samozřejmě i pro byty, ale to méně. Pokud chceme fyzickou realizaci, napojení objektu, tak asi by mělo dojít kompletní rekonstrukci el. instalace objektu společných prostor i bytových, to by se mělo dát místo 4 žilového kabelu 5 žíla, místo dvou žílového kabelu tří žílový kabel a to vše v mědi a s drahými proudovýma chráničema typu B. Případě stálého zájmu je nutné poptat, konkrétního výrobce, který má zkušenosti FVE pro bytové domy.
S pozdravem Hrdlička