Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.23 / dotaz č. 174052
Dobrý den,
v rámci NZU light se nás dotazuje zákazník, který má zájem o FVE pro ohřev vody, zda musí měnit bojler 80 l za větší, když by měl instalaci např. o výkon 1,66 kWp, na kterou by bral dotaci a k tomu si z vlastního přikoupil např. ještě dva panely. Já zák. tvrdím, že je to v rozporu s pravidly, kdy se pak nesplní podmínka 1 kWp na 45l kapacity bojleru. Každopádně se stejně pře, že když si další panely koupí za své, tak do toho nikomu nic není...
Prosím o vyjádření.

Dále pak:
V normální NZU oblast ekomobilita - donesla se nám podmínka, že nelze žádat pouze na wallbox, ale musí být zažádáno kombinovaně s další oblastí, je toto pravda? V pravidlech jsem se nedočetla....

Děkuji.
Dobrý den, děkuji za vaše dotazy.

Ad: fotovoltaika na ohřev vody v NZÚ Light
v podmínkách NZÚ LIGHT je požadavek, že minimální objem zásobníku je 45 l/kWp. Pokud si klient objedná systém s výkonem např. 2 kWp, musí mít bojler min. 90 l. Na takovýto systém může dostat dotaci.
Domnívám se, že pokud by klient k tomuto systému později (v době udržitelnosti 5 let) doplnil další panely, dojde k porušení výše uvedené podmínky a klient by měl dotaci vrátit. Doporučuji váš problém konzultovat přímo u poskytovatele dotace:
https://novazelenausporam.cz/caste-dotazy/

Samozřejmě si klient může objednat druhý, nezávislý systém s libovolnými parametry, na který nebude dotaci požadovat.


Ad: ekomobilita v NZÚ
Podpora ekomobility spadá do podoblasti D.3. Přitom pro všechna opatření v oblasti D platí:
Podpora se poskytuje na opatření realizovaná na stávajících rodinných domech a novostavbách a je podmíněna kombinací s opatřením v oblasti A nebo B (včetně nákupu RD) nebo C.1 až C.4, pokud není uvedeno jinak. V případech, kdy je podpora poskytována na objekt ve výstavbě, bude vyplacena až po dokončení stavby.
Viz str. 29 dokumentu "Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory – Rodinné domy (Standard)". který je dostupný na:
https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/

Přeji hodně pozitivních zážitků s dotačními programy.
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk