Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.23 / dotaz č. 174157
Náš bytový dům (SVJ - 6 bytů) nemá dostatečné finanční prostředky na zateplení celého domu.
Když si teď zažádáme o dotaci z NZÚ na zateplení střechy, můžeme si za pár let zažádat o další dotaci z programu NZÚ na zateplení pláště budovy?
Pokud ano, jaké to má výhody nebo nevýhody.
Dobrý den
Žádat lze i dílčími kroky, ale vždy je lepší zateplit celý bytový dům. Při dílčím zateplení střechy lze získat dotaci v hodnotě 700 Kč/m2. Musíte mít PD stávající a nový stav celého domu s energetickém posouzení a porovnáním stávajícího a nového stavu. Na PD v rámci NZU je dotace 50 000 Kč PD a posudek. Dále v druhém kroku budeme žádat dotace na zateplení fasády také dílčí opatření bude dotace 700 Kč/m2 fasády. Nevýhoda je že na projekt můžete žádat jen jednou a PD a posudek se bude dělat 2x ( i když ve druhé fázi PD bude jednodušší bude na co navázat) Hlavní nevýhodou je výše dotace. U dílčího opatření je dotace střecha, fasáda jen 700 Kč/m2

Zde jsou technické parametry na úspory větší současně musíme splnit při dílčím opatření
- nutné splnit snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací o více jak 10%
- zároveň Snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy v MWh/rok více jak o 10%
Zda splníme tyto kritéria lze říci až po vypracování PD.

V případě že budeme žádat společně zateplení fasády a stropu tak v podstatě zateplujeme větší část a mohli bychom žádat o optimální variantu zateplení. Zde je dotace na fasádu a střechu 1400 Kč/m2 tzn dvojnásobek, ale musíme žádat v jedné žádosti.
Zde jsou technické parametry na úspory větší současně musíme splnit při optimálním opatření
- nutné splnit snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací o více jak 20%
- zároveň Snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy v MWh/rok více jak o 30%
snížení dodané energie do budovy také o 10% a více

Porovnání z hlediska úspor energii, dvě dílčí žádosti nebo optimální opatření v globále musíme plnit cca stejně.
Zde vychází jednoznačně podat jednu žádost a udělat více opatření najednou i za cenu půjčky nebo zvýšení příspěvku do fondu oprav.
Po zateplení se sníží energetická náročnost domu o 40-60% což je prostor, že nebudou platit za energie, ale za splátku půjčky.
Úspora domu je jen orientační co vychází dle zkušeností v posudkách pro NZU, jelikož neznám BD ani jeho geometrii a skladby obálky budovy.
Dále lze žádat dotace na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo či FVE.
Po žádosti je dotace akceptována a potom máte 2 roky na realizaci. Vše musí být provedeno zaplaceno a výše dotace je max 50% s uznatelných nákladů.
Např. dotace bude 750 000 Kč tak uznatelné náklady na zateplení střechy a fasády musí být min 1 500 000 Kč. Jestli budou uznatelné náklady nižší tak dotace bude krácena ve výši 50% uznatelných nákladů.
Hezký den Březík