Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.23 / dotaz č. 174254
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, provádíme rekonstrukci starého baráku. Budeme měnit vchodové dveře, jedno okno a troje boční dveře (boční dveře jsou z nevytápěných prostor). Mám nárok na dotaci? Přemýšlím o dotaci oprav dům po babičce.
Děkuji za odpověď.
Pokud plánujete využít dotační program "Oprav dům po babičce", patrně Vámi navrhované "dílčí" (jednotlivá) opatření výměna vchodových dveří, výměna jednoho okna a výměna bočních dveří (směrem k nevytápěným prostorům) bohužel nebudou splňovat minimální procentuální podmínky provedených změn. Jinak řečeno, na to aby bylo možné na podmínky v oblasti A, dotačního programu dosáhnout, musíte splnit požadované parametry pro oblast zateplení, podle tabulky č.3, bodu 4.1.2, za předpokladu že se nejedná o památkově chráněný objekt,
- mít průměrný (vážený) součinitel prostupu tepla obálkou budovy <= 0,7 UemR
- součinitel prostupu tepla konstrukce na obálce budovy, na které se opatření provádí
- součinitel prostupů tepla měněných výplní otvorů
- procentuální snížení průměrného součinitele prostupu tepla před/po realizaci o 20%
- snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie u neobnovitelných zdrojů o 30%
- snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie o 10%

Zcela pregnantní odpověď na splnění těchto požadovaných hodnot je prvotní vypracování studie a průkazu energetické náročnosti budovy a návrhu vyjmenovaných opatření. Ze zkušenosti víme, že však Vámi vyjmenovaný výčet je natolik malý a z pohledu energetických úspor minimální, že na parametry v tomto dotačním programu nedosáhnete.

Vámi vyjmenovaná dílčí úsporná opatření by spíše spadala pod dotační program pro seniory a chudobou ohrožené domácnosti - NZÚ LIGHT, které se orientuje právě na výměnu toho nejnutnějšího - a nemusíte zateplovat téměř všechno, jako je tomu u programu "oprav dům po babičce". Jen se přesvědčte, zda splňujete základní podmínky - abyste byli majiteli rodinného domu, všichni členové domácnosti byli ve starobním nebo invalidním důchodu.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk