Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.23 / dotaz č. 174544
Dobrý den, potřeboval bych od Vás radu, zda lépe šetřit energii zateplením střechy, solárními panely nebo tepelným čerpadlem. Jsem majitelem rodinného domu postaveného z kamene s malými okny a zdmi o síle 80 cm.
Jsem důchodce, manželka pracuje.
Zajímá mě, zda mám nárok na dotace, v jaké výši nebo procentuální části.
Také jestli bych mohl peníze čerpat dřít, protože tak vysokou finanční částku k dispozici nemám.
Moc Vám děkuji za odpověď a informace.
Dobrý den,
Váš dotaz je velmi obecný a bez podrobnější znalosti konkrétní stavby ( geometrie, skladeb všech konstrukcí na teplosměnné obálce budovy, stávající zdroj tepla apod.) lze odpovědět bohužel také pouze obecně.
Z Vašeho popisu lze předpokládat, že na stavbě dosud nebylo provedeno žádné zateplení obalových konstrukcí. V první kroku bych tedy doporučoval zanalyzovat, jaké konstrukce by bylo účelné zateplit. Ve druhém kroku bych doporučoval analyzovat zdroje tepla. Pro toto úvodní vyhodnocení může posloužit tzv. NEO (Návrh energetických opatření). Tento dokumenty vypracovávají zdarma poradci EKIS, M-EKIS. Doporučuji Vám tedy najít si dle svého bydliště ke spoluráci některého z poradců EKIS, M-EKIS. Poradci M-EKIS jsou mobilní a mohou i zajet na místo stavby.

Z hlediska možných dotačních titulů by se Vás netýkala dotace NZÚ light, která je určena nízkopříjmovým žadatelů, pokud Vaše paní ještě nepobírá důchod. Bylo by tedy možné usilovat o dotaci v rámci programu "Nová zelená úsporám - standardní", popř. ve variantě "Oprav dům po babičce", která je určena pro ekonomicky aktivní žadatele (žadatelkou by musela být Vaše paní, pokud je též spoluvlastník). U varianty "Oprav dům po babičce" se vyplácí dotační částka dopředu. Ovšem pro získání této dotace je nutné obvykle zateplit celou obálku stavby a splnit další podmínky. Pro výběr vhodné dotace opět doporučuji využít bezplatné konzultace některého z poradců EKIS nebo M-EKIS. K žádosti o dotaci je nutné přiložit tzv. Odborný posudek, který sestává z projektové dokumentace a energetického hodnocení.

S pozdravem M. Stejskal