Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.23 / dotaz č. 174952
Prosím o odpověď k dotazu NZU Light.

Domácnost složená z Otce v důchodu, matky 2 roky před důchodem, a syna ve 3 st. invalidity. Syn je extrémně nemocný, nepohyblivý. Matka je jeho opatrovnice na plný úvazek a do práce nechodí a příjem žádný nemá.

Splní domácnost podmínky NZU Light?

Děkuji Sedláček
Děkujeme za položený dotaz.

Podle vašeho popisu domácnosti, který je důležitý, je nutno ještě zmínit prvotní podmínku a to, že žadatalem dotace NZÚ Light může být vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu a v tomto rodinném domě má trvalé bydliště minimálně od 12.9.2022. Současně dále musí být splněny podmínka o složení domácnosti, podle bodu 2.1 písm. a)
- žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu a po dobu administrace žádosti starobní nebo invalidní důchod 3.stupně

Podle vašeho popisu je zřejmé, že manželka starající se o nepohyblivého syna ještě nedosáhla věku na starobní důchod. Zde bych však právní oporu našel v úvodu a smyslu programu, kde se hovoří o tom, že podpora v programu NZÚ Light je určena pro nízkopříjmové domácnosti. Takže pokud manželka vykonává péči o syna, a přebírá na sebe břemeno, které by za normálních okolností měl vykonávat stát, resp. sociální nebo zdravotní složky, nemá tato domácnost příjem tohoto manžela/ (manželky) a podle mého názoru se proto Vaše domácnost dá zařadit do "ohrožené" nízkopříjmové domácnosti a dotaci bych Vám schválil.

Na základě schválených upřesněných podmínek lze proto vaši manželku zařadit jako osobu pečující o člena žadatelovy domácnosti. Podle podmínek NZÚ Light se toto prokazuje Rozhodnutím soudu (u mladistvých) nebo Potvrzením pečovatelství vydaným Úřadem práce. To by byl dostatečný argument pro uznání dotace, ale budete muset mít toto "papírově" doložitelné.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk