Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.10.23 / dotaz č. 175078
Dobrý den,
na jakých druh státní podpory mám nárok po zateplení střechy, výměny oken a dveří, výměny starého elektrokotle za nový a to vše na vlastní náklady. V domácnosti s manželkou (oba důchodci) společně žije i naše dcera, která pracuje jako učitelka v místní státní MŠ. Prosím o informace o jakou dodatečnou finanční podporu lze žádat.

Předem Vám děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den,
předpokládám, že se jedná o rodinný dům.
Dotace na zateplení, případně i výměnu zdroje a další opatření podporuje program Nová zelená úsporám.
Stránky programu zde: https://novazelenausporam.cz/
Kromě základního programu Nová zelená úsporám beží ještě dvě další varianty, a to Nová zelená úsporám light a program Oprav dům po babičce.

Program Oprav dům po babičce dle Vašeho popisu zřejmě nebude pro daný typ opatření vhodný. Program vyžaduje velmi komplexní zateplení a zároveň žadatel musí být ekonomicky aktivní.

Program Nová zelená úsporám light je určen pro domácnosti, kde buď všichni členové pobírají starobní čí invalidní důchod 3. stupně, nebo příspěvek na bydlení.
Pokud s Vámi žije dcera, která pracuje, byl by výše uvedený požadavek splněn, pouze pokud by pobírala příspěvek na bydlení (stačí v části období od 12.9.2022 doposud). Žadatel (= vlastník) zároveň musí mít v objektu trvalé bydliště, počínající před 12.9.2022.
Pokud by toto bylo splněno, je možné z tohoto programu na stavební opatření (okna, dveře, střecha) získat až 150 tis. Kč. Administrativa je velmi jednoduchá.
Zpětně lze žádat na opatření, která byla provedena po 12.9.2022.

Základní program Nová zelená úsporám je určen pro všechny vlastníky rodinných domů. Zpětně lze žádat na opatření, která byla provedena po 1.1.2021.
Potřebné podklady jsou již trochu složitější, je potřeba mít zpracovanou projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.

Ve všech případech platí, že provedená opatření musejí plnit předepsané podmínky daného programu.

Výměna starého elektrokotle na nový elektrokotel není v těchto programech podporována. Možné je z NZU podpořit (při splnění ostatních podmínek) výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo.

Pro konkrétní posouzení provedených opatření a vhodnosti žádosti o dotaci doporučuji osobní konzultaci v některém z poradenských středisek EKIS, viz https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk